Niet geleverde pgb-zorg bijhouden in formulier
Deze heftige coronacrisis vraagt om bijzondere maatregelen. Zo ook rond het persoonsgebonden budget (pgb). Komen jouw zorgverleners door corona niet? Dan kun je ze wel door blijven betalen. Je moet dit wel goed bijhouden in een speciaal formulier.
Het gaat om gedeclareerde, niet-geleverde zorg van je zorgverleners van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021. Stuur het ingevulde formulier uiterlijk 1 maart 2022 naar ons op. Dat kan naar:
VGZbewuzt
Postbus 25150
5600 RS Eindhoven
Doorbetaling bij besmetting of quarantaine
De regeling is iets veranderd: doorbetaling in deze regeling kan alleen als je (de budgethouder) of de zorgverlener besmet is met corona of in quarantaine moet. De regeling geldt dus niet meer als:
- jij als budgethouder bang bent voor besmetting en geen gebruik maakt van zorg
- de zorgverlener uit angst voor besmetting geen zorg kan of wil verlenen
- de zorgverlener op een andere wijze wordt betaald voor de niet-geleverde zorg, bijvoorbeeld via de Sociale Verzekeringsbank
Hoe werkt het?
- Je kunt declaraties van niet-geleverde zorg opsturen als gewone declaraties. Het is belangrijk dat je bijhoudt welke zorg niet geleverd, maar wél betaald is. De formele zorgverlener moet duidelijk op de factuur zetten dat het om niet-geleverde zorg gaat. Op de declaratie van de informele zorgverlener hoef je dit niet te vermelden.
- Het gaat om gedeclareerde, niet-geleverde zorg van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021. Als deze maatregel langer gaat duren, zetten we dat op deze webpagina. De regeling gaat dus met terugwerkende kracht in. Dit komt doordat de overheid dit op 23 februari 2021 bekend heeft gemaakt.
- Geef in het formulier het aantal uren en minuten niet geleverde zorg per zorgverlener op (zie het schema in het formulier).
- Vul ook de niet-geleverde uren zorg in op basis van maandbetalingen.
- Als je verwacht dat door het declareren van niet- en wel-geleverde zorg je budget binnenkort ‘op’ is, neem dan contact met ons op. Zo voorkomen we dat we niet kunnen uitbetalen, omdat je budget ‘verbruikt’ is.
- Het ingevulde registratieformulier voor de periode 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021 stuur je uiterlijk 1 maart 2022 op. Dan kan per post naar VGZbewuzt, Postbus 25150, 5600 RS Eindhoven.
- Dit formulier geldt niet voor een zieke zorgverlener waar je een arbeidsovereenkomst mee hebt. Daarvoor kun je gebruikmaken van de regeling loondoorbetaling bij ziekte via de Sociale Verzekeringsbank.
- Verleent je zorgverlener geen zorg die onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt, maar zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), Wmo en/of Jeugdwet? Gebruik dan dit andere formulier.
- Verleent je zorgverlener zorg vanuit de Zvw én Wlz, Wmo en/of Jeugdwet? Splits dan de declaratie en gebruik dan 2 formulieren per zorgverlener.
Let op! Houd je de niet-geleverde zorg niet bij of wordt het overzicht na de crisis niet aangeleverd? Dan gaan wij ervan uit dat je alle gedeclareerde zorg gekregen hebt. Blijkt later dat je de gedeclareerde zorg niet gekregen hebt, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van het persoonsgebonden budget. Het is daarom belangrijk dat je:
- de uren gedeclareerde, niet-geleverde zorg per zorgverlener goed bijhoudt in de registratieformulieren.
- de registratieformulieren goed bewaart, óók nadat de gegevens met ons zijn gedeeld. De formulieren kunnen later nog een keer opgevraagd worden.
Veelgestelde vragen over pgb en het coronavirus
De veelgestelde vragen van onze verzekerden over het pgb in de zorgverzekeringswet (ZVW) hebben wij voor je op een rij gezet.
Zorgverleners
-
Het kabinet vraagt alle zorgverleners om zorg te verlenen. Controleer de regels van het RIVM of jouw zorgverlener bij je kan komen werken.
Kan je zorgverlener volgens de regels van het RIVM niet werken? En heb je een arbeidsovereenkomst met je zorgverlener? Dan kunt je jouw zorgverlener ziek melden via de bekende route. Je zorgverlener wordt tijdens de ziekteperiode minstens 6 weken doorbetaald en je krijgt een ziekengeldvergoeding.
Je moet zelf vervangende zorg regelen. Als dit niet lukt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bellen op telefoonnummer 088 - 131 16 71 (gebruikelijke belkosten).
-
De zorg moet door blijven gaan. Probeer eerst je mantelzorgnetwerk in te schakelen. Je kunt ook een vervangende zorgverlener inzetten.
Als je door het coronavirus zonder zorgverlener komt te zitten, neem dan direct contact met ons op. We zoeken dan samen met jou naar een oplossing. Je kunt ons bellen op telefoonnummer 088 - 131 16 71 (gebruikelijke belkosten).
Doorbetalen
-
Ja, dit geldt voor alle zorgverleners. Jouw zorgverlener mag de geplande zorg blijven declareren, ook als hij deze nu niet kan leveren. Dit geldt voor alle soorten zorgovereenkomsten.
Je mag de niet-geleverde zorg doorbetalen onder de volgende voorwaarden:
- De zorg kan niet op een andere manier geleverd worden. Voorbeeld: begeleiding in groepsverband kan niet tijdelijk te leveren als individuele begeleiding op afstand via telefoon of skype.
- Je hebt een budget vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw ).
De voorwaarde hierbij is dat je zelf bijhoudt welke zorg niet is geleverd, maar wel betaald is. Als de zorgverlener facturen stuurt, moet dit aangegeven worden op de declaratie/factuur. Gebruik hiervoor het registratieformulier.
Let op! Kan uw zorgverlener volgens de RIVM-regels wel komen werken maar zegt hij zelf af, dan mag je niet doorbetalen.
-
Je betaalt je zorgverlener door voor de uren die jouw zorgverlener normaal gesproken bij je zou werken. Dit noemen we de ‘verwachte zorg’.
- Heb je vaste uren afgesproken? Dan betaal je de vaste uren door.
- Heb je geen vaste uren afgesproken? Dan betaal je het aantal uur dat je zorgverlener de laatste 3 maanden gemiddeld per maand heeft gewerkt. Dit bereken je door de gewerkte uren in januari, februari en maart bij elkaar op te tellen en te delen door 3.
Deze uren moeten wel passen bij de uren die je zorgverlener normaal gesproken werkt. Heeft je zorgverlener bijvoorbeeld vanwege speciale omstandigheden, zoals ziekte van andere zorgverleners, veel meer gewerkt dan normaal? Bereken dan het gemiddeld aantal uur op basis van de afgelopen 6 tot 12 maanden.
-
Nee, je kunt de facturen en urenbriefjes gewoon indienen zoals je dit gewend bent. Je declareert de niet-gewerkte uren als gewerkte uren. Het is wel belangrijk dat je zelf bijhoudt welke zorg er wel en welke zorg er niet geleverd is. Gebruik hiervoor het registratieformulier. Het kan dat wij deze informatie op een bepaald moment bij je opvragen.
Budget
-
Stel: je hebt je zorgverlener doorbetaald voor niet-geleverde zorg tijdens de coronacrisis. En je gaat betalen voor vervangende zorg. Dan kan het zijn dat je budget eerder opraakt. Verwacht je dat dit gaat gebeuren? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088 - 131 16 71 (gebruikelijke belkosten).
Het is wel belangrijk dat je zelf bijhoudt welke zorg er wel en welke zorg er niet geleverd is. Gebruik hiervoor het registratieformulier. Het kan dat wij deze informatie op een bepaald moment bij je opvragen.
Niet geleverde zorg
-
Ja, voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) is dat een formulier in Excel: het registratieformulier niet-geleverde zorg Zvw pgb in verband met Corona.
Vervangende zorg
-
Ja, de vervangende zorg wordt betaald en het geld wordt niet teruggevraagd. Laat wel direct aan ons weten welke vervangende zorg je hebt gekregen, als je dat nog niet hebt gedaan.
-
Als je een verzwaarde zorgvraag hebt, moet je eerst een herindicatie aanvragen bij een wijkverpleegkundige. Neem hiervoor contact met ons op. Verzekeraars en indicatiestellers hebben afspraken gemaakt over de manier waarop deze indicaties worden gesteld. Zie hiervoor de richtlijnen voor indicatiestelling tijdens de coronacrisis, opgesteld door V&VN.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
-
Als jij of jouw zorgverleners volgens de regels van het RIVM beschermde materialen nodig hebben, kun je die aanvragen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de regiocoördinator. Kijk voor een overzicht van alle coördinatoren op de website van GGD GHOR.