Misschien is je eerste reactie: meteen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis! Begrijpelijk. Maar in de meeste gevallen kun je gewoon terecht bij jouw huisarts.
Uw huisarts is meestal uw eerste aanspreekpunt bij gezondsheidsklachten. De video hieronder legt uit wanneer u naar de huisarts gaat en wanneer naar het ziekenhuis.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Je huisarts is breed opgeleid en weet veel van veelvoorkomende ziektebeelden en klachten. Deze kan daarom goed inschatten of hij of zij jou kan helpen. Of dat je beter naar een specialist kunt gaan. Bel daarom altijd eerst je huisarts. Heeft het echt spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen.
Heb je een spoedvraag die niet kan wachten? En is je eigen huisarts gesloten? Dan kun je bij de huisartsenpost in de regio terecht. Bel eerst even. Dan kun je onnodige bezoekjes voorkomen. En wees gerust, als het nodig is word je gewoon doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.
Is iemand in je omgeving of ben jij zelf in een acute levensbedreigende situatie? Bel dan 112. Er komt dan gelijk een ambulance. Je hebt geen beltegoed nodig om dit nummer te kunnen bellen.
Voor zorg op de spoedeisende hulp betaal je eigen risico. Hierdoor kan een bezoek aan de spoedeisende hulp je al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor zorg door je huisarts of de huisartsenpost betaal je geen eigen risico.