Jouw eigen risico gespreid betalen

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder jouw eigen risico. Dit betaal je zelf. Een flink bedrag. Soms is het fijn als je dit bedrag niet in 1 keer hoeft te betalen. Je kunt je eigen risico in delen betalen met de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'. Je regelt dit makkelijk zelf.

Aanvragen gespreid betalen eigen risico

Voor 2024 kun je dit niet meer aanvragen. Wel alvast voor 2025. Je kunt de regeling aanvragen als je:

 • de hoofdverzekerde op de polis bent
 • geen extra (vrijwillig) eigen risico hebt

Als hoofdverzekerde kun je de regeling ook voor medeverzekerden aanvragen. Maar alleen als zij geen extra (vrijwillig) eigen risico hebben.

Zo werkt het: in 10 termijnen eigen risico betalen

Met deze regeling betaal je jouw eigen risico vooraf. Vanaf eind februari tot en met eind november is dat € 38,50 per persoon per maand. Ook als je nog geen zorgkosten heb gemaakt.

Heb je jouw eigen risico niet helemaal gebruikt?

Dan ontvang je het teveel betaalde geld automatisch op uw rekening. Hoeveel dit is zie je op de eindafrekening. Deze ontvang je uiterlijk eind maart. Je ontvangt van ons een mail als de eindafrekening klaarstaat. Deze vind je dan in Mijn VGZbewuzt en de VGZbewuzt app bij 'Afgehandelde facturen'.

Aanvragen voor 2025

Wil je in 2025 het eigen risico in 10 termijnen betalen? En heb je geen vrijwillig eigen risico? Mooi, dan kan je dit direct zelf aanvragen.

Regeling wordt automatisch verlengd

Heb je nu de regeling gespreid betalen eigen risico? Dan verlengen wij die automatisch voor het volgende jaar. Je kunt altijd zelf de regeling stopzetten in Mijn VGZbewuzt.

Hoe zit het ook alweer met het eigen risico?

Iedereen vanaf 18 jaar betaalt de eerste € 385 zelf voor zorg uit de basisverzekering. Dit is het verplicht eigen risico. De overheid heeft het eigen risico ingesteld en bepaalt ieder jaar welk bedrag dit is. Voor 2024 is dit € 385.

Veelgestelde vragen

 • Je kunt de deelname op elk moment zelf beëindigen via Mijn VGZbewuzt. Dan ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico krijg je dan terug.

  Als je nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaal je het resterende bedrag in 1 keer.
 • Je ontvangt de eindafrekening in maart. Je krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. Je vindt de eindafrekening dan bij ‘Afgehandelde facturen’ in Mijn VGZbewuzt of in de VGZbewuzt app.

  Ontvang je post op papier? Dan ontvang je de eindafrekening in jouw brievenbus.

 • Je kunt gespreid betalen eigen risico aanvragen voor alle verzekerden die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen eigen risico. Ben jij de hoofdverzekerde en wil je zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op je polis wel? Dan kun je gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel via de hoofdverzekerde.
 • Eind maart krijg je van ons een eindafrekening. Hierop zie je precies wat je hebt betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heb je niet je volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvang je het verschil automatisch op je rekening.
 • In Mijn VGZbewuzt en de VGZbewuzt app vind je alle declaraties met eigen risico. Je kunt hier filteren op declaraties waarbij eigen risico is verbruikt.
 • Dit kan inderdaad gebeuren. We leggen uit hoe dit kan: een zorgverlener heeft 90 dagen om zorgkosten te declareren. Soms komen deze kosten bij ons binnen nadat je de eindafrekening hebt ontvangen. De kosten zijn dan niet meegenomen in de eindafrekening. Daarom ontvang je alsnog een zorgkostenfactuur voor jouw eigen risico.