Jouw eigen risico gespreid betalen

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder jouw eigen risico. Dit betaal je zelf. Een flink bedrag. Soms is het fijn als je dit bedrag niet in 1 keer hoeft te betalen. Je kunt je eigen risico in delen te betalen met de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'. Je regelt dit makkelijk zelf.

Wanneer kun je de regeling aanvragen?

 • Als je de hoofdverzekerde op de polis bent. Als hoofdverzekerde kun je de regeling ook voor medeverzekerden op de polis aanvragen.
 • Als jij of jouw medeverzekerden geen extra (vrijwillig) eigen risico hebben.

Betaal jouw eigen risico in 10 termijnen.

Met deze regeling betaal je jouw eigen risico vooraf. Vanaf eind februari tot en met eind november is dat € 38,50 per persoon per maand. Ook als je nog geen zorgkosten heb gemaakt.

Heb je jouw eigen risico niet helemaal gebruikt?

Dan ontvang je het teveel betaalde geld automatisch op uw rekening. Hoeveel dit is zie je op de eindafrekening. Deze ontvang je uiterlijk eind maart. Je ontvangt van ons een mail als de eindafrekening klaarstaat. Deze vind je dan in Mijn VGZbewuzt en de VGZbewuzt app bij 'Afgehandelde facturen'.

Aanvragen voor 2024

Wil je in 2024 het eigen risico in 10 termijnen betalen? En heb je geen vrijwillig eigen risico? Mooi, dan kan je dit direct zelf aanvragen.

Regeling wordt automatisch verlengd

Heb je nu de regeling gespreid betalen eigen risico? Dan verlengen wij die automatisch voor het volgende jaar. Je kunt altijd zelf de regeling stopzetten in Mijn VGZbewuzt.

Heb je een factuur ontvangen?

Wil je deze rekening graag in termijnen betalen? Dat kan! Je kunt in de meeste gevallen bij ons een betalingsregeling afsluiten. Zonder extra kosten.

Hoe zit het ook alweer met het eigen risico?

Iedereen vanaf 18 jaar betaalt de eerste € 385 zelf voor zorg uit de basisverzekering. Dit is het verplicht eigen risico. De overheid heeft het eigen risico ingesteld en bepaalt ieder jaar welk bedrag dit is. Voor 2022 en 2023 is dit € 385.

Veelgestelde vragen

 • Je kunt de deelname op elk moment zelf beëindigen via Mijn VGZbewuzt. Dan ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico krijg je dan terug.

  Als je nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaal je het resterende bedrag in 1 keer.
 • Je ontvangt de eindafrekening eind maart. Je krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. Je vindt de eindafrekening dan bij ‘Afgehandelde facturen’ in Mijn VGZbewuzt of in de VGZbewuzt app.

  Ontvang je uw post op papier? Dan ontvang je de eindafrekening in jouw brievenbus.

 • Je kunt gespreid betalen eigen risico aanvragen voor alle verzekerden die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen eigen risico. Ben jij de hoofdverzekerde en wil je zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op je polis wel? Dan kun je gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel via de hoofdverzekerde.
 • Eind maart krijg je van ons een eindafrekening. Hierop zie je precies wat je hebt betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heb je niet je volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvang je het verschil automatisch op je rekening.
 • Onder 'Mijn zorgverbruik' in Mijn VGZbewuzt of de VGZbewuzt app vind je een overzicht van alle zorgnota’s. Hier kun je makkelijk zien welke nota's onder jouw eigen risico vallen.
 • Dit kan inderdaad gebeuren. We leggen uit hoe dit kan: een zorgverlener heeft 90 dagen om zorgkosten te declareren. Soms komen deze kosten bij ons binnen nadat je de eindafrekening hebt ontvangen. De kosten zijn dan niet meegenomen in de eindafrekening. Daarom ontvang je alsnog een zorgkostenfactuur voor jouw eigen risico.