Thuiszorg (verpleging en verzorging)

Woon je zelfstandig en kun je af en toe hulp gebruiken? Dan kan verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) een goede oplossing zijn.

De veelgestelde vragen van onze verzekerden over verpleging en verzorging vindt u terug op deze pagina.

Antwoord op je vragen

 • Er zijn verschillende situaties waarin je zorg nodig kunt hebben. Misschien heb je tijdelijk begeleiding nodig, of juist voor langere tijd. Intensieve zorg, of alleen iemand die af en toe helpt in het huishouden. Deze dingen bepalen het soort zorg dat geschikt is voor jouw situatie. Vind je het lastig om passende zorg te vinden? Of weet je niet bij wie je moet zijn? Neem dan contact met onze zorgadviseurs op. Zij helpen je graag. 
 • Een verpleegkundige of verzorgende biedt de zorg die je nodig hebt bij jou aan huis. Zo kun je langer thuis blijven wonen. Een hbo-verpleegkundige of verpleegkundig specialist bekijkt samen met jou welke zorg je nodig hebt.
 • Er zijn 2 manieren om verpleging en verzorging te regelen: 

  1. Via zorg in natura laat je zoveel mogelijk regelen. Je krijgt hulp van een persoonlijke zorgadviseur. Maar je hebt misschien wel te maken met wisselende zorgverleners. Lees hier meer over de voor- en nadelen van zorg in natura.
  2. Met een persoonsgebonden budget regel je alles zelf. Dat geeft je vrijheid om te bepalen wanneer je wordt verzorgd. Maar je moet ook zelf de betalingen regelen. Lees hier meer over de voor en nadelen van zorg via een persoonsgebonden budget.
   
 • Wil je daarna een bepaalde zorgverlener opzoeken om te zien of hij een contract met ons heeft? Dat regel je via de Zorgzoeker. Je kunt zoeken op naam of op de zorgsoort ‘Verpleging en verzorging’.

 • Er zijn 3 manieren van vergoeding mogelijk:

  1. Je hebt verpleging en verzorging aan huis nodig
   Dit wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen of aankleden, het aanleggen van een katheter of verzorging van een wond. Vergoeding voor verpleging en verzorging komt vanuit de basisverzekering. Je vergoeding hangt af van je indicatie. Die wordt bepaald door een hbo-verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Lees hier meer over de vergoeding voor verpleging en verzorging.
  2. Je heeft begeleiding, huishoudelijke hulp of een aanpassing van je woning nodig
   Dit wordt vergoed vanuit de gemeente. Je kunt je vergoeding via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij je gemeente aanvragen. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage.
  3. Je hebt de hele dag zorg of toezicht nodig
   Mogelijk heb je recht op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt dan vergoed door de overheid. Je betaalt wel een eigen bijdrage. Lees hier meer over de Wet Langdurige Zorg.
   
 • Ja, je kunt wachtlijstbemiddeling aanvragen voor verpleging en verzorging thuis. Onze zorgadviseurs helpen je graag om je wachttijd te verkorten. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 - 131 16 11. Een persoonlijke zorgadviseur gaat voor je aan de slag. Lees meer over zorgadvies & wachtlijstbemiddeling. 
 • In dit geval kun je gebruik maken van wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs helpen je graag om ergens terecht te kunnen. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 - 131 16 11. Een persoonlijke zorgadviseur gaat voor je aan de slag. Lees meer over zorgadvies.
 • De wijkverpleegkundige heeft het recht om een indicatie te stellen voor een pgb. Zoek een wijkverpleegkundige bij jou in de buurt via de Zorgzoeker
 • Heb je de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat je recht hebt op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed door de overheid. Je betaalt een eigen bijdrage. Lees hier meer over de Wet Langdurige Zorg. 
 • Je bent van een andere zorgverzekeraar naar ons overgestapt en je wil jouw lopende machtiging voor verpleging en verzorging graag bij ons voortzetten. Dat kan! Volg de onderstaande stappen om dit gemakkelijk zelf te regelen.

  1. Ga op zoek naar de kopie van de originele toekenningsbrief

  Om jouw lopende machtiging verpleging en verzorging over te nemen, hebben wij een kopie van je originele toekenningsbeschikking of toekenningsbrief nodig.

  In deze brief staat deze informatie:

  • jouw persoonsgegevens
  • ingangsdatum en einddatum van de toegekende machtiging
  • het toegekende aantal uren persoonlijke verzorging en/of verpleging per week
  • of een informele of een formele zorgverlener deze persoonlijke verzorging en/of verpleging levert.

  Heb je deze brief niet meer? Dan kun je deze opvragen bij je oude zorgverzekeraar.

  2. Stuur je toekenningsbeschikking naar ons toe

  Je kunt een kopie van deze brief gemakkelijk en snel digitaal naar ons opsturen via deze webpagina. Bij ‘Soort bijlage’ kies je: Toekennen wijkverpleging bij overstappen.

  Liever per post? Dat kan, maar de verwerking duurt wel langer. Maak dan een kopie van jouw toekenningsbeschikking, doe 'm in een envelop met postzegel en stuur deze naar:

  VGZbewuzt

  Postbus 25150

  5600 RS Eindhoven

  3. Je krijgt van ons een reactie

  Als alles in orde is, ontvang je binnen 3 weken een toekenningsbrief van ons. Hebben wij nog vragen of ontbreekt er iets? Dan krijg je ook een reactie. Heb je de toekenningsbrief van ons ontvangen, dan kun je uit jouw machtiging verpleging en verzorging gaan declareren

  Let op: afhankelijk van je aangegeven voorkeur ontvang je de brief per post of digitaal in Mijn VGZbewuzt.

Persoonlijk zorgadvies

Je kunt ons bellen als je er zelf niet uitkomt. Onze zorgadviseurs helpen je graag.

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we zo gemakkelijk mogelijk gemaakt voor je. Veel van deze zaken kun je eenvoudig online regelen. Op het moment dat het jou uitkomt. Op deze pagina vind je een overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Kom je er niet uit? Dan kun je ons natuurlijk bellen.