Wat betaal ik zelf?

Naast je premie betaal je soms meer. Ben je naar een zorgverlener geweest? Dan kan het zijn dat je een deel van de rekening zelf betaalt.

Redenen waarom je sommige zorgkosten zelf betaalt

Zorg niet verzekerd
Je krijgt niet automatisch voor alle behandelingen een vergoeding, bijvoorbeeld orthodontie. Het kan dat jouw verzekeringspakket de behandeling niet dekt.
Eigen risico

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder jouw eigen risico. Met vrijwillig eigen risico kun je dit bedrag verhogen.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg, medicijnen en hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage.

Zorgverlener zonder contract
Je kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Maar als jouw zorgverlener geen contract met ons heeft, betaal je soms een deel zelf.
Maximale vergoeding
Voor sommige zorgsoorten, zoals alternatieve zorg, heb je ieder jaar een budget. Als dit budget op is, betaal je de rest van de kosten zelf. Dit budget kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling.

Kosten worden met elkaar verrekend

Staat er een rekening open? Of krijgt je van ons een vergoeding? Dan krijg je van ons een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat je minder geld terugkrijgt omdat je declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van: € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. VGZbewuzt betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. VGZbewuzt vergoedt € 45.

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 340 betalen (€ 385 - € 45 = € 340).