Alles over de huisarts

Heb je een gezondheidsklacht en kom je er zelf niet uit? Dan ga je meestal eerst naar de huisarts. Je huisarts kan je bijna altijd helpen. Je betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.

Waar wil je meer over weten?

Hoe werkt het bij de huisarts?

Huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp

 • Bel altijd eerst je huisarts.
 • Huisarts dicht? En heeft het spoed? Bel de huisartsenpost.
 • Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp.

Wie doet wat in de praktijk?

In een huisartsenpraktijk werken huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners. Je kunt er terecht met al je gezondheidsvragen. En steeds vaker ook voor kleine chirurgische ingrepen. 

Waarvoor heb ik een verwijzing nodig?

Soms heb je voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat je deze zorg alleen vergoed krijgt als je eerst naar de huisarts bent geweest. Maar voor welke zorg heb je dit nodig?

Hoe vind ik een huisarts?

We helpen je graag bij het vinden van een nieuwe huisarts. 

Wat is jouw situatie?

 • Ik zoek een huisarts in mijn nieuwe woonplaats
 • Ik kan geen huisarts vinden
 • Ik heb geen huisarts en heb zorg nodig
 • Ik ben het niet eens met mijn huisarts
 •  

  Ik zoek een huisarts in mijn nieuwe woonplaats

  Ben je verhuisd of ga je verhuizen? Dan vind je huisartsen bij jou in de buurt in onze Zorgzoeker. Op de website van de huisarts zie je of deze nieuwe patiënten aanneemt. Staat dat niet op de website? Bel dan de praktijk. 

  Ik kan geen huisarts vinden

  In sommige regio's zijn te weinig huisartsen. Dan is het wel eens lastig een nieuwe huisarts te vinden. Maar we helpen je graag. Geef online aan ons door dat je een huisarts zoekt via Contact met een zorgadviseur. Wij nemen dan contact met je op. 

  Ik heb geen huisarts en heb zorg nodig

  Dan kun je als 'passant' terecht bij een andere huisarts. Je schrijft je dan niet in bij de praktijk. Maar je kan terecht als je klachten dringend zijn. De huisarts weet dan verder niets van jouw medisch dossier.

   
  Wat betaal ik voor huisartsenzorg?

  Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Soms betaal je eigen risico. Bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.

  Wat kan ik zelf doen met mijn gezondheidsklacht?

  Buikpijn, slecht slapen of een insectenbeet? Niet fijn. Gelukkig is betrouwbaar advies dichtbij. Op onze website vind je handige, onafhankelijke info van de Nederlandse artsen van Thuisarts.nl.