Declareren

Wil je een factuur declareren? Dat kan eenvoudig online in Mijn VGZbewuzt of met de VGZbewuzt app. Binnen 4 werkdagen staat het bedrag dat wij vergoeden op je rekening.

Log in en declareer je factuur

Volg de status van je declaratie

Dat kan in je app of Mijn VGZbewuzt.

Bekijk je ingediende declaraties

Declareren voor iemand die niet op de polis staat

Help je een verzekerde die niet op jouw polis staat met declareren? Je kunt deze factuur per post declareren.

Persoonsgebonden budget (pgb) declareren

Heb je een pgb voor verpleging en/of verzorging? Dan kun je de gemaakte kosten achteraf declareren.

Waar moet mijn declaratie aan voldoen?

Wij kunnen je declaratie alleen verwerken als deze informatie op de factuur staat:

 • naam, adres en geboortedatum van verzekerde
 • soort behandeling (inclusief prestatiecode)
 • het bedrag per behandeling
 • de datum van de behandeling
 • naam en adres van de zorgaanbieder en praktijk
 • factuurnummer
 • factuurdatum

Veelgestelde vragen

 • Heb je jouw factuur via de VGZbewuzt app of in Mijn VGZbewuzt verstuurd? Dan krijg je bij declaraties van Nederlandse kosten binnen 4 werkdagen bericht van ons. Heb je je declaratie per post ingediend? Of zijn de kosten in het buitenland gemaakt? Dan duurt het 10 werkdagen. Geen zorgen: je ontvangt altijd een bericht. 
 • Heb je jouw factuur via de VGZbewuzt app of in Mijn VGZbewuzt verstuurd? Dan ontvang je bij declaraties van Nederlandse kosten het bedrag dat wij vergoeden binnen 4 werkdagen op je rekening. Heb je je declaratie per post ingediend? Of zijn de kosten in het buitenland gemaakt? Dan duurt het iets langer: 10 werkdagen.
 • Declareer je voor een ander? Of lukt online declareren niet? Dan kun je per post declareren.

  Declareren per post

  Bij facturen van Nederlandse zorgverleners hoef je geen declaratieformulier meer mee te sturen. De originele factuur is voldoende. Controleer wel of alle noodzakelijke informatie op de factuur staat (zie het informatieblok hierboven). Stuur de factuur naar: VGZbewuzt, Postbus 25030, 5600 RS Eindhoven.

  Vervoerskosten en buitenlandse zorgkosten declareren

  Lukt het niet om online je vervoerskosten en buitenlandse zorgkosten te declareren? Dan zijn er twee andere formulieren: declaratieformulier vervoerskosten en logeerkosten of het declaratieformulier buitenland hulp. Ook deze stuur je naar: VGZbewuzt, Postbus 25030, 5600 RS Eindhoven.

  Declareren zittend ziekenvervoer

  Wil je een vergoeding voor zittend ziekenvervoer? Dan heb je altijd vooraf toestemming van ons nodig. Je vraagt toestemming aan met het formulier medische verklaring zittend ziekenvervoer.

  IVF en fertiliteitsbevorderende behandelingen

  Heb je IVF of andere fertiliteitsbevorderende behandelingen in het buitenland gehad? Gebruik dan het declaratieformulier fertiliteit in het buitenland om deze kosten te declareren. Stuur dit formulier op naar VGZbewuzt, Postbus 25030, 5600 RS Eindhoven.

 • Nee, de originele factuur is voldoende om te declareren. Maar let op: een declaratieformulier heb je nog wel nodig als je vervoerskosten declareert. Wil je zorgkosten gemaakt in het buitenland per post declareren? Ook dan moet het declaratieformulier worden meegestuurd.
 • Haasten is niet nodig: je kunt facturen tot 3 jaar na het begin van de behandeling indienen.
 • Zorg dat alle gegevens die we nodig hebben op de factuur staan. En dat de factuur in de juiste taal is geschreven. Ook vragen we je soms om extra informatie mee te sturen. Dan kunnen wij jouw declaratie snel verwerken. Bekijk de informatie over het declareren van een buitenlandse factuur.

Bekijk ook

Machtiging vervoer afbeelding
Machtiging vervoer
Voor zittend ziekenvervoer heb je vooraf toestemming van ons nodig.
Buitenlandse nota declareren afbeelding
Buitenlandse factuur
Wil je een buitenlandse factuur voor zorg declareren? Bekijk welke informatie nodig is. Je krijgt binnen 10 werkdagen reactie.
Placeholder

Geef een waardering aan jouw arts, tandarts of fysio

Ben je goed geholpen? Of kan het beter? Dit soort ervaringen met de zorg deel je op ZorgkaartNederland. Dan help je een ander om beter voor een zorgverlener te kunnen kiezen.