Scheiden of uit elkaar gaan

Wat je moet weten over je zorgverzekering bij scheiden of uit elkaar gaan

Een scheiding zorgt voor een bewogen tijd waarin je van alles moet regelen. Mogelijk ook voor de zorgverzekering. Daarmee helpen we je graag. Om tot een goede oplossing voor jouw situatie te komen.

Polis aanpassen na scheiding

Of en wat je moet regelen rondom je zorgverzekering, hangt af van je situatie. Hieronder vind je per situatie de informatie die je nodig hebt. Weet je niet precies welke situatie op jou van toepassing is? Kijk dan in je polisgegevens.

Ik ben hoofdverzekerde: de polis staat op mijn naam en mijn (ex-)partner is medeverzekerd
Als je uit elkaar gaat is het belangrijk dat je (ex-)partner een eigen zorgverzekering afsluit of bij iemand anders op de polis wordt gezet. Hiernaast lees je hoe jouw (ex-)partner dat het makkelijkst en snelst zelf online kan regelen. Lukt het online niet? Dan kan je (ex-)partner contact met ons opnemen.
Ik ben medeverzekerde en sta op de polis bij mijn (ex-)partner
Dan kun je een eigen polis afsluiten of je op een andere polis laten bijschrijven. Je wordt dan automatisch van de polis van je (ex-)partner gehaald.
Ik heb een eigen polis maar wil mijn gegevens wijzigen
Dat is niet nodig. Dit wordt automatisch geregeld via de Basisregistratie personen (BRP). Het BRP geeft je nieuwe burgerlijke staat en eventuele adreswijzigingen door. Het is wel goed om in de gaten te houden of je gegevens correct zijn gewijzigd. Op die manier voorkom je betaalachterstanden door onjuiste of verouderde gegevens.
Ik wil mijn kinderen bijschrijven op mijn polis
Dit regel je makkelijk zelf via Mijn VGZbewuzt. Heeft je (ex-)partner een hogere dekking? Dan is het slim om je kinderen tot 18 jaar op zijn of haar polis bij te schrijven.

Veel aan je hoofd? Wij denken met je mee

Naamswijziging loopt via de gemeente
Gebruikte je tijdens je huwelijk de achternaam van je partner? En wil je die naam na de scheiding niet meer gebruiken? Dan kun je bij jouw gemeente een verzoek indienen voor verandering van naamgebruik. Wij ontvangen de wijziging dan weer van de Basisregistratie Personen (BRP). Je verzekering blijft verder ongewijzigd.
Denk ook aan je andere verzekeringen

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kan het zijn dat je woonsituatie wijzigt. Naast het aanpassen van je zorgverzekering kan het ook raadzaam zijn te kijken naar bijvoorbeeld je woonverzekering. Ben je nog voldoende verzekerd? Of ben je juist oververzekerd omdat je nu kleiner gaat wonen? Bereken jouw passende premie bij onze partner Univé.

Wil je weten waar je nog meer op kunt letten? Met deze tips staan wij je graag bij. Vul je e-mailadres in en download de factsheet met handig stappenplan.