Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Word je bijna 18 jaar? Alvast gefeliciteerd! Dan mag je
straks stemmen en je wordt baas over je eigen geldzaken.
Ook mag je zelf beslissen welke zorgverzekering je wilt hebben.
Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je!
Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Je bent tot je 18e meeverzekerd met jouw ouders voor ziektekosten. Vanaf de 1e van de maand, nadat je 18 bent geworden, mag je zelf jouw zorgverzekering betalen. Je mag dus ook zelf kiezen welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Bijvoorbeeld: Word je 18 jaar op 11 juni 2023? Dan betaal je jouw zorgverzekering vanaf juli 2023.

Tip: vraag zorgtoeslag aan
Wist je dat je zorgtoeslag aan kunt vragen als je 18 wordt? Hiermee krijg je dus geld van de overheid. Om een groot gedeelte van jouw ziektekosten te dekken. Dit betekent dat je zelf maar een klein bedrag hoeft te betalen voor een zorgverzekering. VGZbewuzt heeft dus geen aparte studentenverzekering, maar studenten krijgen 'korting' op hun zorgkosten via de zorgtoeslag.
Alles wat je moet weten over een zorgverzekering
 • In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg.

 • In 2023 is het verplicht eigen risico € 385. Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf betaalt.

  Het wettelijk verplicht eigen risico:

  • Betaal je alleen voor zorg uit de basisverzekering
  • Geldt per persoon vanaf 18 jaar
  • Loopt van 1 januari tot en met 31 december
  • Kun je verhogen met een vrijwillig eigen risico
  • Is het deel dat je zelf betaalt voordat wij zorgkosten vergoeden

  Je eigen risico berekenen we voor de rest van het jaar?

  Word je in juli 18 jaar? En heb je een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden). 

 • Aanvullende bundels

  Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kun je daarom aanvullende bundels afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor jou zin heeft. Sport je veel en heb je regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie vergoedt. Of ga je vaker in een jaar naar de tandarts of mondhygiënist? Bekijk dan onze aanvullende bundels.

  VGZbewuzt heeft 3 verschillende aanvullende bundels:
  • bewuzt actief
  • bewuzt fit
  • bewuzt gezond
Welke zorgverzekering kies je?
Je kunt een eigen zorgverzekering afsluiten. Of je blijft met je ouders meeverzekerd, met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering. We hebben de opties voor je op een rij gezet. En helpen je graag de juiste keuze te maken!
 • Kies je voor een eigen zorgverzekering? Dan betaal je zelf de premie. En je eigen risico. Maar zo kun je wel kiezen voor het pakket wat het beste bij jouw situatie past.

 • Je blijft met je ouders meeverzekerd bij VGZbewuzt. Zij betalen de premie en het eigen risico. Maar je kunt wel voor je eigen pakketten kiezen.

  Hoe werkt dit?

  Wil je jouw verzekering wijzigen, maar wel bij je ouders op de polis blijven staan? Dan kunnen zij de wijziging doorgeven via Mijn VGZbewuzt.

 • Je kunt er ook voor kiezen om hetzelfde pakket aan te houden, op de polis van jouw ouders. Dit betekent dat er niks veranderd. Er wordt dus geen actie verwacht. Niet vanuit jou en ook niet vanuit jouw ouders.

Een zorgverzekering afsluiten? Zo gedaan!

Wil je zelf een zorgverzekering afsluiten? Wij maken het makkelijk voor je. Kies een pakket die bij je past. Bereken je premie. En sluit direct jouw zorgverzekering af! Wij regelen de rest.