Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Bijna 18? Alvast gefeliciteerd!
Als jongvolwassene mag je je eigen zorgverzekering kiezen.
Geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je!

Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Je bent tot je 18e verjaardag meeverzekerd met jouw ouders voor ziektekosten. Vanaf de 1e van de maand, na je 18e verjaardag, mag je als jongvolwassene je eigen zorgverzekering kiezen en betalen.

Bijvoorbeeld: word je op 11 oktober 2023 18 jaar? Dan betaal je jouw zorgverzekering vanaf november 2023.

Welke zorgverzekering kies je?

Je kunt een eigen zorgverzekering afsluiten. Of je blijft met je ouders meeverzekerd, met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering. We hebben de opties voor je op een rij gezet. Zo helpen we je graag de juiste keuze te maken en je zorgverzekering aan te vragen.

Keuze 1

Ik kies een eigen zorgverzekering van VGZbewuzt


Keuze 2

Ik kies voor een eigen zorgverzekering van VGZ


Keuze 3

Meeverzekerd blijven,

maar wél een eigen pakket


Keuze 4

Meeverzekerd blijven,

zonder wijzigingen


Keuze 1Illustratie - ik heb mijn eigen polis

Ik kies voor een eigen zorgverzekering bij VGZbewuzt

Kies je voor een eigen zorgverzekering van VGZbewuzt? Dan betaal je zelf de premie. En je eigen risico. Maar zo kun je wel kiezen voor het pakket wat het beste bij jouw situatie past.

Keuze 2Illustratie - Ik heb mijn eigen polis

Ik kies voor een eigen zorgverzekering bij VGZ

VGZbewuzt is onderdeel van VGZ, een coƶperatie zonder winstoogmerk. Bij VGZ heb je meer keuze dan bij VGZbewuzt. Bijvoorbeeld uitgebreidere aanvullende verzekeringen. Handig als je verwacht meer zorg nodig te hebben. Wil je weten of VGZ of VGZbewuzt beter bij jou past? Bekijk dan de verschillen.

Illustratie - Ik ben bij mijn ouders meeverzekerd, maar heb wel mijn eigen polisKeuze 3

Ik blijf bij mijn ouders meeverzekerd, maar kies wél mijn eigen pakket

Je blijft met je ouders meeverzekerd bij VGZbewuzt. Zij betalen de premie en het eigen risico. Maar je kunt wel voor je eigen pakketten kiezen.

Hoe werkt dit?

Wil je jouw verzekering wijzigen, maar wel bij je ouders op de polis blijven staan? Dan kunnen zij de wijziging doorgeven via Mijn VGZbewuzt.

Illustratie - Ik wijzig niets en blijf met mijn ouders meeverzekerdKeuze 4

Ik blijf bij mijn ouders meeverzekerd zonder wijzigingen

Je kunt er ook voor kiezen om hetzelfde pakket aan te houden, op de polis van jouw ouders. Dit betekent dat er niks veranderd. Er wordt dus geen actie verwacht. Niet vanuit jou en ook niet vanuit jouw ouders.
Alles wat je moet weten over een zorgverzekering
 • In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg.

 • In 2023 is het verplicht eigen risico € 385. Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf betaalt.

  Het wettelijk verplicht eigen risico:

  • Betaal je alleen voor zorg uit de basisverzekering
  • Geldt per persoon vanaf 18 jaar
  • Loopt van 1 januari tot en met 31 december
  • Kun je verhogen met een vrijwillig eigen risico
  • Is het deel dat je zelf betaalt voordat wij zorgkosten vergoeden

  Je eigen risico berekenen we voor de rest van het jaar?

  Word je in juli 18 jaar? En heb je een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden). 

 • Aanvullende bundels

  Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kun je daarom aanvullende bundels afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor jou zin heeft. Sport je veel en heb je regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie vergoedt. Of ga je vaker in een jaar naar de tandarts of mondhygiënist? Bekijk dan onze aanvullende bundels.

  VGZbewuzt heeft 3 verschillende aanvullende bundels:
  • bewuzt actief
  • bewuzt fit
  • bewuzt gezond
Tip: vraag zorgtoeslag aan
Wist je dat je zorgtoeslag aan kunt vragen als je 18 wordt? Hiermee krijg je dus geld van de overheid. Om een groot gedeelte van jouw ziektekosten te dekken. Dit betekent dat je zelf maar een klein bedrag hoeft te betalen voor een zorgverzekering. VGZbewuzt heeft dus geen aparte studentenverzekering, maar studenten krijgen 'korting' op hun zorgkosten via de zorgtoeslag.

Een zorgverzekering afsluiten? Zo gedaan!

Wil je zelf een zorgverzekering afsluiten? Wij maken het makkelijk voor je. Kies een pakket die bij je past. Bereken je premie. En sluit direct jouw zorgverzekering af! Wij regelen de rest.