Alles over je premie

Elk jaar maken we rond 12 november de premie voor het nieuwe jaar bekend. En elk jaar doen we ons best om die premie zo laag mogelijk te houden. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het bedrag van je premie. Over hoe dat bedrag wordt bepaald, bijvoorbeeld. Of misschien vraag je je af waar we je premie aan uitgeven. Op deze pagina geven we uitleg over de premie. 

Zo geven we jouw premie uit

VGZbewuzt is onderdeel van Coöperatie VGZ. En Coöperatie VGZ heeft geen winstoogmerk. Dat betekent dat het niet ons doel is om winst te maken. Als we wel wat overhouden, keren we dat bijvoorbeeld niet uit aan aandeelhouders. Die hebben we namelijk niet. Wat we wel doen met geld dat we overhouden, lees je hier

Hetzelfde geldt voor je premie. Wij zorgen ervoor dat die goed terechtkomt. 97% ervan gaat namelijk direct naar de zorg. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuiszorg, psychologische zorg, medicijnen en huisartsenzorg. Ook investeren we een deel van je premie in goede ideeën en vernieuwingen die de zorg slimmer en beter maken. Waar de andere 3% naartoe gaat? Dat lees je op de website van VGZ.

Zo houden we de premie zo laag mogelijk

Niemand zit te wachten op een stijgende premie. Dat begrijpen wij maar al te goed. En jouw premie zo laag mogelijk houden? Dat staat bij ons voorop! Zo werken we samen met zorgverleners aan vernieuwing van de zorg. En zetten we ons in om Nederland gezonder te maken. Want als we gezonder zijn, hebben we minder zorg nodig. Zo blijft de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar. Voor iedereen.

Zo ontstaat een stijging van de premie

De premie gaat bijna elk jaar een beetje omhoog. Niet alleen bij ons, maar ook bij de andere zorgverzekeraars in Nederland. Waarom is dat eigenlijk? Daar zijn 3 belangrijke redenen voor.

We kunnen meer ziektes behandelen

Er worden steeds meer nieuwe behandelingen en medicijnen tegen ziektes ontwikkeld. Als die goed werken, voegt de overheid ze toe aan de basisverzekering. Zodat ze ook vergoed worden. Dat is goed nieuws. Maar deze nieuwe behandelingen en medicijnen moeten natuurlijk ook betaald worden. En dat zorgt ervoor dat de zorgkosten stijgen

De prijzen stijgen

Elk jaar hebben we te maken met inflatie. Dat betekent dat de prijzen in Nederland stijgen. Het ene jaar meer dan het andere. Ook ziekenhuizen en andere zorgverleners hebben te maken met hogere kosten. En dat zie je dus ook weer terug in je premie.


We worden steeds ouder

Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Daardoor hebben we met z’n allen wel lánger zorg nodig. Vooral in de laatste jaren van ons leven hebben we vaak meer zorg nodig. Dit kost geld. En dat merken we in de premie. 

Zo wordt de premie bepaald

De overheid maakt elk jaar op Prinsjesdag bekend wat de richtlijn is voor de premie in het nieuwe jaar. Dat noemen we de rekenpremie. De rekenpremie van de overheid is niet hetzelfde als de premie die je gaat betalen.

Elke zorgverzekeraar bepaalt in november zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering. We gebruiken de rekenpremie als basis. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld naar de zorgkosten en hoeveel het kost om de zorgverzekering uit te voeren. En naar de financiële reserve die we van de overheid moeten hebben. Zodat we onverwachte tegenvallers in de toekomst kunnen opvangen.

Best ingewikkeld dus, het bepalen van die premie. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Wil je precies weten hoe de opbouw van de premie eruitziet?