De premie van je zorgverzekering betalen

Op deze pagina vind je alle informatie over het betalen van de premie voor je zorgverzekering. Je leest meer over de betaaltermijnen en de betaalwijze. Maar we hebben ook de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.  

Betaaltermijn premie 

Je hebt twee mogelijkheden als het gaat om het betalen van jouw premie, namelijk: 

 1. Je betaalt jouw premie per maand. Deze betaal je altijd vooraf, dus eind december betaal je de premie voor januari. 
 2. Je kiest voor jaarbetaling. Deze wordt eind december afgeschreven. Je betaalt dan de premie in 1 keer vooruit. Daarom krijg je 1% korting op je jaarpremie. 

Ben je al klant bij ons? Dan kun je jouw betaaltermijn eenvoudig wijzigen in Mijn VGZbewuzt.

Goed om te weten: pas je jouw voorkeur voor je betaaltermijn na 20 december aan? Dan kunnen wij deze helaas niet meer verwerken voor de betaling van eind december. Daarom verrekenen we in januari wat je teveel of te weinig hebt betaald.  

Ben je nog geen klant? Dan kun je bij het afsluiten van jouw zorgverzekering je termijn kiezen.

Betaalwijze premie

Ook kies je zelf de betaalwijze die het beste bij jou past. Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. De meestgebruikte betaalwijze is via automatische incasso. Zo heb je er geen omkijken naar. 
 2. Wil je de betaling liever zelf in de hand hebben? Dan kies je voor betalen via iDEAL.

Lees meer over de verschillende betaalwijzen die wij aanbieden

Al klant bij ons? Pas dan jouw betaalwijze zelf makkelijk aan in Mijn VGZbewuzt. Ben je nog geen klant? Dan kun je jouw betaalwijze aangeven bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Veelgestelde vragen

Premie betalen
 • Je kunt je premie bij VGZbewuzt per maand of per jaar betalen. Dat kan met automatische incasso. De betaling gaat dan vanzelf. De meeste mensen kiezen hiervoor.

  Je kunt ook kiezen voor betaling via iDeal. Je ontvangt dan een betaallink van ons via de mail.

 • Je kunt betalen met automatische incasso instellen.

  Heb je automatische incasso ingesteld, maar ontvang te toch nog een factuur met de premie? Dit komt dan omdat deze factuur al was gemaakt voordat jouw wijziging van betalen is verwerkt. Betaal daarom nog één keer op de 'oude' manier. De keer daarna betaal je vanzelf met automatisch incasso.

  • Betaal je via automatische incasso? Dan schrijven wij het bedrag rond de 27e van de maand af. Je betaalt dan de premie voor de daaropvolgende maand.
  • Betaal je via iDEAL? Dan ontvangt je het betaalverzoek uiterlijk op de 30e van de maand. Je hebt tot de 11e van de volgende maand om te betalen.

   

 • Rond 27 december schrijven we de jaarpremie van de zorgverzekering af. Je betaalt dan in 1 keer je zorgverzekering vooruit. Daarom ontvang je 1% korting op je premie. Belangrijk: heb je een kind dat in dat jaar 18 jaar wordt? We schrijven dan ook de premie voor het kind af.
 • Het rekeningnummer (IBAN) van VGZbewuzt is: NL87 INGB 0000 717 127.
 • Nee, voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als de aanvullende opties. Kinderen hebben bovendien geen eigen risico.
 • Je kunt een betalingsregeling afsluiten voor de facturen die je op dat moment hebt openstaan. Je betaalt je factuur dan in termijnen. Lees meer over de betalingsregeling.
Overige vragen
 • Je betaalt de premie voor je zorgverzekering altijd een maand vooruit. We schrijven de eerste premie voor januari rond 27 december van je rekening af.

  Heb je jouw zorgverzekering tussen 17 en 31 december afgesloten? Dan was het niet mogelijk om eind december de premie voor januari af te schrijven. Daarom schrijven we in januari 2 keer premie af: één keer voor januari en één keer voor februari. De eerste afschrijving is rond 17 januari. De tweede rond 27 januari. Vanaf eind februari betaal je de premie gewoon 1 keer per maand

  • Heb je jouw zorgverzekering vóór 17 december aangepast? Dan schrijven wij rond 27 december de aangepaste premie voor januari af.
  • Heb je jouw zorgverzekering tussen 17 december en 19 januari aangepast? Dan schrijven we rond 27 januari de premie voor februari af. Bij die betaling verrekenen we de te veel of te weinig betaalde premie van januari.
  • Heb je jouw zorgverzekering tussen 19 januari en 1 februari aangepast? Dan verrekenen wij rond 27 februari de te veel of te weinig betaalde premie van januari en februari.

 • Dat ligt eraan wanneer wij je overstap precies hebben verwerkt. Je krijgt van ons een bericht als de polis definitief is beëindigd. De te veel betaalde premie staat binnen 30 dagen daarna op je rekening.
 • Zorgverleners mogen tot een jaar na afloop van je behandeling een nota bij ons indienen. Dus kan het zijn dat we hiervoor nog kosten in rekening brengen. Bijvoorbeeld voor je eigen risico.