Zorgtoeslag:
hulp bij het betalen van
jouw zorgverzekering

Zorgtoeslag is geld om je te helpen jouw zorgverzekering te betalen. Dit geld krijg je van de Belastingdienst. Of je hier recht op hebt hangt af van jouw inkomen. Je krijgt dit niet automatisch. Maar je vraagt deze toeslag zelf aan bij de Belastingdienst. Het is de moeite waard om te controleren of je met jouw inkomen zorgtoeslag kunt krijgen!

Zo vraag je zorgtoeslag aan

  1. Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag via deze pagina over de zorgtoeslag van de Belastingdienst
  2. Vraag zorgtoeslag aan via deze pagina over zorgtoeslag aanvragen van de Belastingdienst.

Verandert jouw situatie? Geef het zo snel mogelijk door

Ga je bijvoorbeeld samenwonen, trouwen of meer verdienen? Dan kan dat invloed hebben op de hoogte van jouw zorgtoeslag. Geef daarom veranderingen meteen door aan de Belastingdienst. Dan kunnen zij jouw toeslag op tijd aanpassen. Zo is de kans kleiner dat je een deel terug moet betalen.

Tips voor het aanvragen van zorgtoeslag

Tip 1 | Hulp bij je aanvraag

Heb je hulp nodig? Je kunt bellen met de BelastingTelefoon. Of je kunt geholpen worden bij één van de servicepunten voor toeslagen. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort of identiteitskaart

Tip 2 | Nooit teveel bij achteraf aanvragen

Ben je bang dat je een deel terug moet betalen? Vraag dan achteraf jouw zorgtoeslag aan. Zo krijg je altijd het kloppende bedrag. Je kunt tot 1 september zorgtoeslag aanvragen voor vorig jaar.

Tip 3 | Ook als je ouders betalen

Ook als je ouders jouw zorgverzekering betalen kun je zorgtoeslag aanvragen. Het inkomen van je ouders heeft geen invloed op jouw zorgtoeslag. Volg gewoon bovenstaande stappen.