Kosten van de apotheek (terhandstellingskosten)

Haal je een medicijn bij de apotheek? Dan betaal je meestal ook voor de service van je apotheek. Deze kosten vallen onder je eigen risico.

Service van je apotheek

Er zijn 2 soorten kosten die je apotheek rekent voor service:

  • Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of je de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor jou. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. Je betaalt deze kosten elke keer dat je een medicijn haalt.
  • Kosten begeleidingsgesprek: als je een nieuw medicijn krijgt, dan vertelt de apotheker of apothekersassistent hoe je dit het beste kunt gebruiken. En waar je op moet letten als je het medicijn gebruikt. Dit is een begeleidingsgesprek. Je betaalt deze kosten als je een nieuw medicijn krijgt. Of als het meer dan een jaar geleden is dat je het medicijn heeft gebruikt.

De hoogte van de kosten kan verschillen

Meestal is het tarief bij de eerste keer dat u een medicijn krijgt ongeveer € 12. Maar dit kan verschillen per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Bijvoorbeeld als:

  • Je het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt
  • Je je medicijnen via de online apotheek regelt. Dan zijn de terhandstellingskosten lager. 
  • De apotheker het medicijn zelf moet maken
  • Jouw medicijn is verpakt in een weekdoseersysteem

Meer weten? Neem contact op met je apotheker

Jouw apotheker kan al je vragen beantwoorden over terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek. 

Het gemak van de online apotheek

Maak kennis met de online apotheek. Een apotheek, alleen dan online. Zo kunt u alles voor uw medicijnen regelen via een handige app. Op het moment dat het u uitkomt.