Online aanvraag machtiging wijkverpleging

Soms is het fijn om wat (extra) hulp te krijgen met verpleging en verzorging. Bijvoorbeeld met douchen of steunkousen aantrekken. Kies je voor een wijkverpleegkundige die geen contract met ons heeft? Dan is het belangrijk dat je eerst een machtiging (toestemming) regelt. Dat kan in een paar stappen via Mijn VGZbewuzt. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op.
Let op: Je hoeft ons nooit medische foto’s te sturen. Als het nodig is, ontvangen we de foto’s graag via je zorgverlener. Alleen die foto’s mogen we gebruiken.
Zo vraag je een machtiging aan
  1. Controleer of je zorgverlener een contract met ons heeft

    Een machtiging is namelijk alleen nodig als je kiest voor een wijkverpleegkundige zonder contract. In onze Zorgzoeker vind je alle zorgverleners waar wij afspraken (een contract) mee hebben. Staat de zorgverlener van je keuze er niet tussen? Vraag dan een machtiging aan.
  2. Altijd een indicatie nodig

    Heb je een wijkverpleegkundige niveau 5 gevonden? Dan bekijkt hij of zij bij je thuis welke zorg je nodig hebt. We noemen dit de 'indicatie'. Deze indicatie is nodig om je zorg vergoed te krijgen.
  3. Loop stap voor stap door de aanvraag van Mijn VGZbewuzt

    Wij hebben het zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Daarom kun je via Mijn VGZbewuzt het aanvraagformulier digitaal invullen en opsturen. Controleer goed of je alles hebt ingevuld. Anders kunnen we je aanvraag niet beoordelen. Vergeet je niet om alle belangrijke documenten toe te voegen?

  4. Je krijgt binnen 10 werkdagen een reactie van ons

    Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met je op. Je hoort dan hoe het verder gaat of wat er nog nodig is. Belangrijk: het hangt af van de postvoorkeur die je hebt ingesteld of je onze reactie per post binnenkrijgt of digitaal in Mijn VGZbewuzt.

Welke documenten heb je nodig bij je aanvraag?
    • De indicatie van de wijkverpleegkundige.
    • Een kopie van het diploma als dat nog niet eerder is opgestuurd. Dat kan een diploma HBO Bachelor Verpleegkunde of Master Verplegingswetenschappen zijn.
  • Gaat je aanvraag over de verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar?

    Voeg dan 2 documenten toe:

    1. Een kopie van het diploma van de kinderverpleegkundige, die de indicatie voor je heeft gesteld, of de eventuele kinderaantekening. Als de kopie van het diploma al eerder naar ons is gestuurd, hoef je dat niet opnieuw te doen.
    2. Het zorgplan voor deze verpleging en verzorging.
  • Gaat de aanvraag van je machtiging over zorg in de laatste levensfase? Deze zorg wordt ook wel palliatief terminale zorg genoemd. Voeg dan het zorgplan voor deze zorg toe.

Belangrijk

Een zorgplan is pas geldig als:

  • het is ondertekend door een wijkverpleegkundige
  • het zorgplan voldoet aan de normen voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging (het V&VN normenkader)

Per post versturen is nog mogelijk

Soms lukt het niet om digitaal de aanvraag voor een machtiging te doen. Dat is niet erg. Het is nog steeds mogelijk om een papieren versie van het formulier te printen. Vul het geprinte formulier samen met je wijkverpleegkundige volledig in en stuur het naar ons op per post:

VGZbewuzt
T.a.v. Machtigingen
Postbus 25150
5600 RS Eindhoven

Vergoeding voor verpleging en verzorging
Wat is er nodig om een vergoeding te krijgen voor verpleging en verzorging? Je leest er alles over op onze vergoedingenpagina.
Meer informatie over machtigingen
Een machtiging regelen kan best ingewikkeld zijn. Daarom hebben wij veelgestelde vragen hierover voor je verzameld.