Tijdens de eerste afspraak in het ziekenhuis word je onderzocht door een medisch specialist. Op basis van zijn of haar bevindingen wordt een DBC geopend. Dit is een Diagnose Behandelcombinatie. Hierin verzamelt het ziekenhuis alle kosten van jouw ziekenhuisbezoek. Denk aan:
Een DBC vormt de basis van een ziekenhuisrekening (zorgnota). Een DBC is 42 dagen tot 120 dagen open. Als een DBC afloopt, declareert het ziekenhuis de kosten aan de zorgverzekeraar. Zien wij nog kosten, bijvoorbeeld je eigen risico, die jij zelf moet betalen? Dan ontvang jij hiervoor een zorgkostenfactuur. Maar zoals je ziet, kan dit dus even duren.
Het kan zijn dat je behandeling nog niet klaar is op het moment dat de DBC afloopt. Bijvoorbeeld omdat je nog terug moet voor een controle. Het ziekenhuis opent dan een vervolg-DBC. De startdatum van de vervolg-DBC sluit altijd direct aan op de sluitingsdatum van de vorige DBC. Het zegt dus niets over wanneer je zelf in het ziekenhuis was. Een vervolg-DBC duurt maximaal 120 dagen.
Ziekenhuizen sturen de rekening naar ons. Dit doen zij gemiddeld binnen 4 maanden na het sluiten van de DBC. Wij betalen de kosten van jouw behandeling en controles direct aan het ziekenhuis. Voor de meeste ziekenhuiszorg geldt wel het eigen risico. Geldt voor jouw behandeling eigen risico of een eigen bijdrage? Dan ontvang jij voor de kosten van ons een zorgkostenfactuur. Deze kosten betaal je namelijk zelf.
Voor het eigen risico kijken we naar de datum waarop de DBC is geopend. Hierdoor kan het dus zijn dat je eigen risico betaalt voor een behandeling in een ander jaar.
Jouw vervolg-DBC wordt geopend in december en jij hebt in januari een controle in het ziekenhuis. Dan horen de kosten van deze controle bij de vervolg-DBC met startdatum december. Dit betekent dat je voor de controle in januari eigen risico betaalt voor het jaar daarvoor.
Voor de meeste zorg geldt het eigen risico van het jaar waarin je behandeling plaatsvindt. Je betaalt per behandeling. Als je in 2023 een behandeling hebt, betaal je het eigen risico van 2023.
Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af, maar verzamelen deze in een DBC. Een DBC eindigt als jouw behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Met het verrekenen van je eigen risico kijken we naar de startdatum van de DBC. Duurt je behandeling langer dan 120 dagen? Dan start er een vervolg-DBC. Is de startdatum van de vervolg-DBC in een nieuw jaar? Dan betaal je ook in het nieuwe jaar weer je eigen risico.
Je kunt bij de zorgverlener navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.
In december 2023 ga je naar een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2024 word je geopereerd. Deze kosten vallen onder het eigen risico van 2023.
In september 2023 heb je een operatie ondergaan. In januari 2024 moet je terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. De specialist start een nieuwe DBC, want er zitten meer dan 120 dagen tussen. Je betaalt het eigen risico van 2023 voor de operatie. Voor de nacontrole betaal je het eigen risico van 2024.
De rekening voor een behandeltraject wordt over het algemeen pas verstuurd als alle behandelingen zijn afgerond, inclusief nacontrole. Pas na het sluiten van de DBC wordt de rekening opgemaakt en verzonden. Duurt je behandeling langer dan een jaar? Dan krijg je na één tot anderhalf jaar een rekening.