Zorg in de laatste levensfase regelen

In de laatste fase van het leven kun je alle zorg en steun gebruiken. Heb je voor jezelf of voor jouw naaste zorg nodig in deze levensfase (palliatief terminale zorg)? Wij helpen je bij het vinden en het regelen daarvan. 

 1. Stap 1 Gesprek met je wijkverpleegkundige

  Met je wijkverpleegkundige bespreek je welke zorg je in deze laatste levensfase nodig hebt. Dit heet ook wel terminale fase. De speciale zorg die hierbij hoort, heet palliatieve zorg. Heb je deze zorg inderdaad nodig, dan legt de wijkverpleegkundige dit vast in jouw dossier. Wil je deze zorg regelen met een persoonsgebonden budget? Dan heb je een verklaring van jouw huisarts nodig.
 2. Stap 2 Je kiest verzorging thuis of ergens anders

  Misschien wil je het liefst thuis blijven. In de buurt van je familie of vrienden. Het kan ook zijn dat dit niet meer gaat. Dan kun je naar een hospice of naar een verpleeghuis. Wat zijn precies de verschillen, hoe zit het met de vergoedingen en hoe regel je deze zorg? Wij helpen je!
Verzorging thuis

Je krijgt verpleging en verzorging thuis, in je eigen vertrouwde omgeving. De zorg is helemaal afgestemd op jou en jouw situatie.

Naar een hospice

Een hospice is een huis met vrij weinig bewoners (patiënten) in de laatste levensfase. De inrichting is warm en je krijgt speciale zorg en aandacht. Er zijn verschillende soorten hospices.

 1. High care hospice: hier is 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig.
 2. Het Bijna-thuis-huis: deze hospices hebben geen verpleegkundigen of artsen in dienst. Vrijwilligers werken wel met hen samen.
 3. Kinderhospice: speciaal ingericht voor kinderen.
 • De vergoeding voor deze zorg komt uit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Het verblijf betaal je zelf. Hiervoor is geen vergoeding.
 • Hoe regel je deze zorg? Wij helpen je. Onze zorgadviseurs staan voor je klaar. Heb een plekje gevonden dat bij je past? Dan regelt het hospice verder alles met ons. 
Naar een verpleeghuis

Als je niet meer thuis kunt blijven en heel veel zorg nodig hebt, is een verpleeghuis misschien de beste oplossing. Je levensverwachting is dan korter dan 3 maanden. Je huisarts of een specialist voor ouderen is verantwoordelijk voor jouw zorg. Ben je in een verpleeghuis dan noemen we dit eerstelijnsverblijf. En instellingen die dit verblijf bieden, moeten aan speciale eisen voldoen. Daarom vallen ze onder de Wet Toelating Zorginstellingen.

 • De vergoeding voor verblijf in een instelling komt uit de basisverzekering. Hiervoor betaal je wel een eigen risico.
 • Hoe regel je deze zorg? In onze Zorgzoeker staan de instellingen bij jou in de buurt. Heb je een keuze gemaakt en een plek gevonden? Dan regelt het verpleeghuis verder alles met ons.

Krijg je al 24 uur per dag zorg?

Dan krijg je deze zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Neem contact op met het zorgkantoor in jouw regio. Zij helpen je met advies, informatie en ondersteuning bij vragen over de Wlz en eventueel extra budget voor zorg in de laatste levensfase.

Tip: Leg je wensen vast

Je kunt jouw wensen rond medische behandelingen vastleggen in een wilsverklaring. Bijvoorbeeld dat je niet gereanimeerd wil worden. De overheid heeft een handige webpagina waarop staat hoe je deze wilsverklaring schrijft.