Pgb aanvragen

Wil je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen? Of heb je een nieuwe indicatie nodig? In het stappenplan hieronder lees je wat je kunt doen.

Let op: Je hoeft ons nooit medische foto’s te sturen. Als het nodig is, ontvangen we de foto’s graag via je zorgverlener. Alleen die foto’s mogen we gebruiken.

Stappenplan pgb aanvragen


 1. Je kunt een pgb aanvragen als:
  • Je langer dan 1 jaar verpleging of verzorging thuis nodig hebt
  • Jouw kind langer dan 1 jaar verpleging of verzorging nodig heeft
  • Je zorg aan het einde van je leven (palliatieve terminale zorg) nodig hebt

  In het reglement lees je de volledige voorwaarden om in aanmerking te komen voor een pgb.

 2. Je hebt een wijkverpleegkundige (BIG geregistreerd + niveau 5) nodig om een pgb aan te vragen. Je vindt een wijkverpleegkundige bij jou in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Neem hiervoor contact op met een thuiszorgorganisatie. Vervolgens komt de wijkverpleegkundige bij je langs om het eerste deel van uw pgb-aanvraag in te vullen (stap 4).

  Tip: Kies je voor een wijkverpleegkundige van een organisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet je zeker dat je de kosten voor de indicatiestelling van jouw pgb-aanvraag vergoed krijgt. Je vindt een wijkverpleegkundige met contract bij jou in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Zoek op het woord 'verpleging en verzorging'.

 3. De wijkverpleegkundige stelt vast welke zorg jij nodig hebt. Hiervoor heeft hij of zij jouw medische gegevens nodig. Deze vraag je op bij jouw huisarts:

  • Een medicijnenlijst
  • Een overzicht van jouw gezondheidsproblemen waarvoor je een pgb aanvraagt
 4. De wijkverpleegkundige komt bij je thuis om te bespreken welke zorg je nodig hebt. En wanneer en hoelang je zorg nodig hebt. Laat de wijkverpleegkundige deel 1 van het formulier pgb aanvragen invullen.

 5. De pgb-aanvraag bestaat uit 2 delen. Deel 1 van de aanvraag vult je wijkverpleegkundige in. De vragen in deel 2 van het formulier kun je invullen via Mijn VGZBewuzt. 

 6. Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met je op. Je hoort dan hoe het verder gaat of wat er nog nodig is. Belangrijk: het hangt af van de postvoorkeur die je hebt ingesteld of je onze reactie per post binnenkrijgt of digitaal in Mijn VGZbewuzt.

Veelgestelde vragen

  • De indicatie van de wijkverpleegkundige.
  • Een kopie van het diploma als dat nog niet eerder is opgestuurd. Dat kan een diploma HBO Bachelor Verpleegkunde of Master Verplegingswetenschappen zijn.
 • Gaat je aanvraag over de verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar?

  Voeg dan 2 documenten toe:

  1. Een kopie van het diploma van de kinderverpleegkundige, die de indicatie voor je heeft gesteld, of de eventuele kinderaantekening. Als de kopie van het diploma al eerder naar ons is gestuurd, hoef je dat niet opnieuw te doen.
  2. Het zorgplan voor deze verpleging en verzorging.
 • Gaat de aanvraag van je machtiging over zorg in de laatste levensfase? Deze zorg wordt ook wel palliatief terminale zorg genoemd. Voeg dan het zorgplan voor deze zorg toe.
Hulp nodig bij het invullen van jouw pgb aanvraag?

Wij helpen je graag op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur. 088 - 131 1671

Opnieuw een pgb aanvragen?

 

Verwacht je dat de zorg die je nodig hebt langer dan 2 jaar hetzelfde blijft? Dan kun je vanaf 15 mei 2023 een pgb aanvragen voor minimaal 1 tot maximaal 5 jaar.

 

Let op: dit geldt niet voor kindzorg. Kinderen zijn namelijk volop in ontwikkeling. Daardoor verandert hun situatie en de zorg die zij nodig hebben steeds.

 

Lees er meer over op pgb.nl