Pgb aanvragen
Wil je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen? Of heb je een nieuwe indicatie nodig? In het stappenplan hieronder lees je wat je kunt doen.
Stappenplan pgb aanvragen
-
Check of je in aanmerking komt voor een pgb
Je kunt een pgb aanvragen als:- Je langer dan 1 jaar verpleging of verzorging thuis nodig hebt
- Jouw kind langer dan 1 jaar verpleging of verzorging nodig heeft
- Je zorg aan het einde van je leven (palliatieve terminale zorg) nodig hebt
In het reglement lees je de volledige voorwaarden om in aanmerking te komen voor een pgb.
-
Maak een afspraak met een wijkverpleegkundige
Je hebt een wijkverpleegkundige (BIG geregistreerd + niveau 5) nodig om een pgb aan te vragen. Je vindt een wijkverpleegkundige bij jou in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Neem hiervoor contact op met een thuiszorgorganisatie. Vervolgens komt de wijkverpleegkundige bij je langs om het eerste deel van uw pgb-aanvraag in te vullen (stap 4).
Tip: Kies je voor een wijkverpleegkundige van een organisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet je zeker dat je de kosten voor de indicatiestelling van jouw pgb-aanvraag vergoed krijgt. Je vindt een wijkverpleegkundige met contract bij jou in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Zoek op het woord 'verpleging en verzorging'.
-
Vraag informatie op bij jouw huisarts
De wijkverpleegkundige stelt vast welke zorg jij nodig hebt. Hiervoor heeft hij of zij jouw medische gegevens nodig. Deze vraag je op bij jouw huisarts:
- Een medicijnenlijst
- Een overzicht van jouw gezondheidsproblemen waarvoor je een pgb aanvraagt
-
Voer het indicatiegesprek met je wijkverpleegkundige
De wijkverpleegkundige komt bij je thuis op bezoek voor het indicatiegesprek. Tijdens dit gesprek bekijkt de verpleegkundige welke zorg je nodig hebt, wanneer en hoelang. De wijkverpleegkundige vult hiervoor deel 1 van het aanvraagformulier in. Je kunt dit formulier downloaden bij stap 5.
Tip: Voer het gesprek samen met een familielid of mantelzorger en geef duidelijk aan welke zorg je nodig hebt en wanneer. -
Je regelt je aanvraag via Mijn VGZbewuzt
De pgb aanvraag bestaat uit 2 delen. Dit zijn de stappen om de aanvraag te doen:
- De wijkverpleegkundige vult deel 1 van het formulier pgb aanvragen in. De rest hoef je niet in te vullen.
- Je logt in op Mijn VGZbewuzt en doorloopt de pgb aanvraag. In deze aanvraag kun je het formulier dat je wijkverpleegkundige heeft ingevuld als bijlage toevoegen. En ook andere belangrijke documenten als dat nodig is.
- Controleer of je alle stappen hebt doorlopen. Wij kunnen je het snelste helpen als alles goed en compleet is ingevuld.
-
Je krijgt van ons een reactie
Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met je op. Je hoort dan hoe het verder gaat of wat er nog nodig is. Belangrijk: het hangt af van de postvoorkeur die je hebt ingesteld of je onze reactie per post binnenkrijgt of digitaal in Mijn VGZbewuzt.
-
- De indicatie van de wijkverpleegkundige. Dat kan als deel 1 van het aanvraagformulier en/of als zorgplan
- Een kopie van het diploma als dat nog niet eerder is opgestuurd. Dat kan een diploma HBO Bachelor Verpleegkunde of Master Verplegingswetenschappen zijn.
-
Gaat je aanvraag over de verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar?
Voeg dan 2 documenten toe:
- Een kopie van het diploma van de kinderverpleegkundige, die de indicatie voor je heeft gesteld, of de eventuele kinderaantekening. Als de kopie van het diploma al eerder naar ons is gestuurd, hoef je dat niet opnieuw te doen.
- Het zorgplan voor deze verpleging en verzorging.
-
Gaat de aanvraag van je machtiging over zorg in de laatste levensfase? Deze zorg wordt ook wel palliatief terminale zorg genoemd. Voeg dan het zorgplan voor deze zorg toe.
Veelgestelde vragen
-
Nee, de verpleegkundige heeft een BIG-indicatie niveau 5 nodig. Bij kinderen tot 18 is dit een HBO-verpleegkundige uit het Medisch Kindzorgsysteem. Deze verpleegkundige werkt bij een zorgverlener die is aangesloten bij de VGVK (Vereniging Gespecialiseerde Verpleegkundige Kindzorg) en/of BMKT (Brancheorganisatie Medische Kindzorg Thuis).
-
De verpleegkundige stelt afhankelijk van jouw situatie de looptijd van de indicatie vast. De looptijd is maximaal 2 jaar vanaf het moment dat het pgb aan jou is toegekend. Wil je na het einde van deze periode nog steeds een pgb voor verpleging en verzorging ontvangen? Dan kun je een nieuwe aanvraag bij ons indienen.
Let op: zorg dat je op tijd een nieuwe indicatie krijgt van een BIG-geregistreerd verpleegkundige niveau 5. Wij raden aan om dit minimaal 13 weken voor het aflopen van de indicatie te doen. -
Dit kan alleen als je zorg aan het einde van je leven (palliatieve terminale zorg) nodig hebt. Andere pgb’s gelden voor 1 jaar of langer omdat de zorg ook langer dan 1 jaar nodig is.
-
Op vakantie in Nederland
- Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener met je mee? Dan hoef je niets te doen. Je mag de zorg op dezelfde manier inzetten en declareren zoals je gewend bent.
- Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener niet met je mee? Hier is geen apart pgb voor. Bel een thuiszorgorganisatie in de buurt van je verblijf. In de Zorgzoeker vind je gemakkelijk en snel een thuiszorgorganisatie met contract. Zoek op ‘verpleging en verzorging’. De thuiszorgorganisatie declareert rechtstreeks bij ons. In deze periode kun je geen gebruikmaken van jouw pgb.
Op vakantie in het buitenland
- Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener met je mee? Dan hoef je niets te doen. Je mag de zorg op dezelfde manier inzetten en declareren zoals je gewend bent.
- Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener niet met je mee? En heb je in het buitenland zorg nodig? Zoek dan zelf een zorgverlener uit, bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie in de buurt van je verblijfplaats. Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur dit naar ons op zoals op het formulier staat aangegeven. Let op: je krijgt in het buitenland alleen zorg vergoed van een formele zorgverlener.
Tip: Vraag deze zorg altijd minstens 2 maanden voordat je op vakantie gaat aan. Zo voorkom je financiële verrassingen achteraf.