Vragen over de VGZbewuzt zorgpas

Je leest hier veelgestelde vragen over de VGZbewuzt zorgpas. Bijvoorbeeld waar je deze vindt. En hoe het zit met je zorgpas in het buitenland.

Veelgestelde vragen

  • Je ontvangt jouw zorgpas digitaal na de ingangsdatum van je zorgverzekering in de VGZbewuzt app. Zo heb je jouw pas altijd bij de hand.

    Lees meer over jouw zorgpas in de app

  • Aanvragen van een zorgpas hoeft niet. Jouw zorgpas staat automatisch digitaal voor je klaar in de VGZbewuzt app. Zo heb je jouw pas altijd bij de hand. Als jouw zorgverlener vraagt naar je zorgpas, kun je de zorgpas in de app laten zien. Dat is makkelijker en duurzamer dan een plastic zorgpas. Lees meer over jouw zorgpas in de app.

    Wil je toch liever een plastic zorgpas in jouw portemonnee? Dan kun je deze aanvragen via de VGZbewuzt app of in Mijn VGZbewuzt. Je ontvangt je pas binnen 5 werkdagen gratis thuis. De plastic zorgpas is 5 jaar geldig.

  • Je vindt de zorgpas van je medeverzekerden in de VGZbewuzt app. Zo heb je alle zorgpassen altijd bij de hand. Klik in de app op ‘Verzekering’ en dan ‘Zorgpas’. Klik op de pijltjes naast je naam om de zorgpas van een medeverzekerde te bekijken. Medeverzekerden kunnen de VGZbewuzt app ook zelf downloaden voor hun eigen zorgpas.

    Lees meer over de zorgpas in de app

  • Het is altijd goed om veranderingen snel aan ons door te geven. Heeft de verandering te maken met jouw zorgpas? Dan wordt jouw digitale zorgpas in de VGZbewuzt app vanzelf aangepast. Een nieuw adres hoef je niet aan ons door te geven. Dit doet de gemeente voor je.
  • Je zorgpas is geen wettelijk verzekeringsbewijs. Je polisblad is dat wel. Maar je hebt dit bijna nooit nodig. Op je polisblad staat welke verzekering je hebt. Deze informatie staat ook in de VGZbewuzt app en in Mijn VGZbewuzt. In Nederland heeft jouw zorgverlener genoeg aan de informatie op je zorgpas. Hiermee kan je zorgverlener een declaratie bij ons indienen.

    Heb je zorg in het buitenland nodig? Dan toon je jouw EHIC (European Health Insurance Card) aan de zorgverlener in het buitenland. Deze is geldig in de meeste Europese landen. En in een aantal landen buiten Europa. Ben je in een land waar je EHIC niet geldig is? Dan heb je een andere verklaring nodig. Lees meer over de EHIC.

  • Heb je zorg in het buitenland nodig? Dan gebruik je je EHIC (European Health Insurance Card). Deze is geldig in de meeste Europese landen. En in een aantal landen buiten Europa. Lees meer over de EHIC.

    Voor landen waar de EHIC niet geldt heb je een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heb je een Verzekeringsverklaring nodig.

  • Je vindt je polisnummer op je polis.

  • Aanvragen van een nieuwe zorgpas hoeft niet. Je hebt jouw zorgpas altijd bij je via de VGZ app, bij ‘Zorgverzekering’. Vraagt je zorgverlener naar je zorgpas? Dan kun je jouw zorgpas in de app laten zien. Dat is makkelijk voor jou. En duurzamer dan een plastic zorgpas. Lees meer over jouw zorgpas in de app.