Jouw antidepressiva veilig afbouwen

Wil je stoppen met antidepressiva? Dat kan spannend voor je zijn. Misschien heb je er vragen over. Hoe doe ik dat? Welke afbouwmedicatie wordt vergoed? En wat als het niet lukt? We helpen je graag met deze vragen. Wat in ieder geval belangrijk is: vraag altijd je arts en/of apotheker om begeleiding hierin.

Verschillende manieren van afbouwen

Er zijn verschillende manieren waarop je met jouw antidepressiva kunt stoppen, namelijk met:

  1. Sterktes die een apotheek standaard in huis heeft. Dat noemen we geregistreerde doseringen
  2. Op maat gemaakte medicijnen in 2 of 3 sterktes
  3. Taperingstrips™

1. Afbouwen met standaard sterktes

Meestal lukt het om met standaard sterktes op een goede manier af te bouwen. Zonder dat je last krijgt van ernstige ontrekkingsverschijnselen. Onttrekkingsverschijnselen zijn lichamelijke reacties die kunnen ontstaan als je stopt met je medicijnen. Bijvoorbeeld duizeligheid, misselijkheid, onrust of slaapproblemen.

2. Stap voor stap afbouwen met medicijnen op maat

Als afbouwen met standaard sterktes niet lukt, dan zijn er op maat gemaakte medicijnen. Deze helpen je in kleinere stappen per week af te bouwen. Dit voorkomt ernstige onttrekkingsverschijnselen.

Hoe zien de afbouwschema’s eruit?

Er zijn 2 afbouwschema’s als je afbouwt met medicijnen op maat. Je bouwt dan per week jouw medicijnen af. Jouw arts schrijft de hoeveelheden en sterktes voor. En jouw apotheker levert de medicijnen op maat volgens tabel 2 of 3 (zie hieronder). Samen begeleiden zij je bij het afbouwen.


Dit schema voor 3 weken wordt vaak gebruikt als er geen risico bestaat op het optreden van onttrekkingsverschijnselen.


Dit weekschema wordt vaak gebruikt als je in meer stappen wilt afbouwen. Omdat er voor jou een risico bestaat op het krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een hoge dosis slikt. Of als je eerder onttrekkingsverschijnselen hebt gehad.

 

3. Afbouwen met Taperingstrips™

Taperingstrips™ zijn ook op maat gemaakte medicijnen, maar dan in zakjes per dag verpakt. Je bouwt zo af met stappen van minder dan 1 week (bijvoorbeeld 1 stap per dag). Niet alleen de stappen verschillen, maar ook de sterktes zijn anders dan de sterktes in tabel 2 en 3 hierboven.

Vergoeding afbouwmedicatie

Manieren 1 en 2 krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Verschillende beroepsverenigingen hebben over manier 1 en 2 een gezamenlijk document gemaakt (Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’). Wij vergoeden deze manieren omdat deze het beste wetenschappelijk uitgelegd zijn.

Afbouwen met Taperingstrips™ vergoeden wij niet omdat er geen sprake is van rationele farmacotherapie. Dat wil zeggen dat het niet bewezen is dat afbouwen met taperingstrips beter werkt dan afbouwen volgens het afbouwschema van tabel 2 en 3. Ook zijn Taperingstrips™ duurder dan de afbouwmedicijnen uit tabel 2 en 3.

Hier kun je terecht voor jouw afbouwmedicatie

Voor de meeste antidepressiva kun je gewoon terecht bij jouw eigen apotheek. Zij bestellen de gewenste sterktes voor je. Slik je het medicijn Venlafaxine Retard? Dan kun je daarvoor terecht bij de Transvaal Apotheek . Ook met deze apotheek hebben wij afspraken.

Dit kun je doen als afbouwen niet lukt

Is het afbouwen van jouw antidepressiva lastig? Ondanks dat je dat doet in meer stappen zoals in tabel 3 beschreven? Bespreek dit dan gerust met jouw arts of apotheker. Er is meer mogelijk dan je denkt. Zo kan jouw arts bijvoorbeeld een tussendosering voorschrijven als dat nodig is. Of je adviseren om een dosering langer te blijven slikken. Samen kijk je welke oplossing het beste bij jouw situatie past.