Voorkeursbeleid medicijnen

Van sommige medicijnen bestaan verschillende merken en varianten. Deze medicijnen werken allemaal hetzelfde. Maar ze verschillen soms erg in prijs. Wij vergoeden dan binnen een groep van gelijke medicijnen 1 variant. Meestal gaat het om het medicijn die als goedkoopste wordt aangeboden. Zo proberen we de zorgkosten en uw premie zo laag mogelijk te houden. Dit noemen we ‘voorkeursbeleid’ of ‘preferentiebeleid’. Je betaalt voor deze medicijnen geen eigen risico. Ze zijn voor jou dus vaak een stuk goedkoper.

Je betaalt geen eigen risico

Eigen risico betalen is nooit leuk. Dat snappen wij. Daarom betaal je bij ons geen eigen risico voor voorkeursmedicijnen. Dat is uniek: bij veel andere zorgverzekeraars betaal je dit wel. Zo ben je een stuk goedkoper uit. Goed om te weten: je betaalt wel eigen risico voor de terhandstellingskosten.

Dit zijn de voorkeursmedicijnen

Je vindt onze voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg. Deze lijst verandert soms. Je hoeft zelf niet in de gaten te houden welke voorkeursmedicijnen er zijn. Jouw apotheek weet dit altijd.

Je krijgt altijd een medicijn dat goed werkt

Vraag je je zich af of het goedkoopste medicijn wel goed werkt? Geen zorgen! Jouw arts schrijft op het recept de werkzame stof van het medicijn dat je nodig hebt. Jouw apotheek zorgt er voor dat je het juiste medicijn krijgt. Als er een voorkeursmedicijn is, dan krijg je dat automatisch mee van je apotheek. Alle voorkeursmedicijnen zijn in Nederland toegelaten, goedgekeurd en staan in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS). Je hoeft dus niet bang te zijn dat voorkeursmedicijnen niet of minder goed zijn.

Bij medische noodzaak een ander medicijn

Het kan gebeuren dat je niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Dit komt gelukkig weinig voor. Gebeurt het toch? Dan krijg je een ander medicijn vergoed. Jouw arts schrijft dan op het recept ‘medische noodzaak’. Je apotheek controleert dit en bespreekt dit met je arts, als dat nodig is. Voor dit medicijn betaal je wel eigen risico.