Vergoeding zorg door de huisarts

Ga je naar de huisarts? Dan betaal je meestal niets voor dit bezoek. Toch zijn er een paar uitzonderingen.

Naar de huisarts

Huisartsenzorg valt onder de basisverzekering. Voor je bezoek aan de huisarts, doktersassistent of praktijkondersteuner betaal je geen eigen risico. In een paar gevallen betaal je wel eigen risico.

Het eigen risico geldt wél voor:

  • Laboratoriumonderzoek of bloedonderzoek via de huisarts.
  • Laboratoriumonderzoek voor soa-testen via de huisarts.
  • Medicijnen die je huisarts voorschrijft, behalve als het voorkeursmedicijnen zijn (bij VGZbewuzt betaal je hiervoor geen eigen risico).
  • De kosten van een spiraaltje. Voor het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje door de huisarts betaal je géén eigen risico.
  • Ziekenhuis behandelingen waarvoor je bent doorverwezen via je huisarts.

Naar de huisartsenpost

Is je huisarts gesloten, en heb je een spoedvraag? Dan kun je bellen met de huisartsenpost. Voor de zorg van de huisartsenpost geldt hetzelfde als voor de huisarts. Je betaalt meestal niets, behalve voor de uitzonderingen die hierboven staan.

Naar de spoedeisende hulp

Heb je een levensbedreigende situatie? Of verwijst de huisartsenpost je door naar de spoedeisende hulp? Dat valt onder ziekenhuiszorg. Hiervoor betaal je dus wél eigen risico.

Je huisarts rekent een inschrijftarief

Voor iedere verzekerde ontvangt de huisarts een inschrijftarief van ons. Dit zijn een soort abonnementskosten. Per kwartaal betalen wij de huisarts een bedrag voor zijn beschikbaarheid, óók als je niet bij de huisarts bent geweest. Wij vergoeden deze kosten volledig en je betaalt hierover geen eigen risico.

Meer weten?