Pgb verpleging en verzorging declareren

Heb je een persoonsgebonden budget (pgb) voor verpleging en/of verzorging? Dan kun je de gemaakte kosten achteraf declareren.

1. Wat kan ik declareren?

Je kunt alleen de uren zorg declareren die jouw zorgverlener ook daadwerkelijk aan je heeft geleverd. En je kunt alleen de zorg declareren die na behandeling van de pgb-aanvraag aan jou is toegekend.

Let op: Heb je een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz)? Dan hoef je nota's niet bij ons te declareren. Dit loopt namelijk via het zorgkantoor. Bekijk hier welk zorgkantoor bij jou in de buurt zit. Zij helpen je graag verder.

2. Hoe declareer ik?

Kies hieronder het juiste formulier, declaratieformulier formele zorgverlener of declaratieformulier informele zorgverlener, en vul dit volledig in. Je kunt de zorg wekelijks of maandelijks declareren. Dien de declaratie binnen 3 maanden in nadat je de zorg hebt ontvangen.

Formulier invullen

Formele zorgverlener

 • Een formele zorgverlener (bijvoorbeeld de thuiszorg) heeft een registratie als officiĆ«le zorgverlener en is geen familielid van jou.
 • Je ontvangt een rekening van jouw zorgverlener met daarop de geleverde zorg. Deze gegevens heb je nodig om onderstaand declaratieformulier in te vullen. 

Let op: Download dit formulier en bewaar het op je computer. Vervolgens open je dit formulier met de Acrobat Reader en vul je het in. Als je het formulier opent in de browser worden je gegevens niet goed opgeslagen!

Check voor een juiste verwerking van jouw declaratie of de Op het declaratieformulier moet een geldige AGB-code (Algemeen Gegevens Beheer) staan. Dit is een landelijke code waaraan de zorgverlener te herkennen is. Je vindt deze code op de rekening die je van jouw zorgverlener hebt ontvangen. Heeft jouw formele zorgverlener geen AGB-code, dan kan je zorgverlener deze opvragen via www.agbcode.nl. is ingevuld op het formulier.

Je hoeft de originele rekening van jouw formele zorgverlener niet mee te sturen naar VGZbewuzt. Bewaar deze wel voor je eigen administratie.

Informele zorgverlener

 • Een informele zorgverlener (familielid of kennis) heeft geen registratie als officiële zorgverlener. Een familielid is altijd een informele zorgverlener, ook wanneer deze wel een registratie als zorgverlener heeft. Je ontvangt geen rekening.
 • Je declareert door onderstaand declaratieformulier in te vullen. 

Let op: Download dit formulier en bewaar het op je computer. Vervolgens open je dit formulier met de Acrobat Reader en vul je het in. Als je het formulier opent in de browser worden je gegevens niet goed opgeslagen!

3. Hoe dien ik de declaratie in bij VGZbewuzt?

Dit kun je online doen via Mijn VGZbewuzt. Of per post.

Formulier indienen 

Online declareren

 • Ga naar Mijn VGZbewuzt en dien je declaratie in
 • In Mijn VGZbewuzt zie je na enkele dagen of wij jouw declaratie goed hebben ontvangen en wat je vergoed krijgt
 • Je ontvangt het bedrag binnen 4 werkdagen op je rekening

Declaratie per post opsturen

 • Je stuurt de declaratie naar:
  VGZbewuzt
  Postbus 25030
  5600 RS Eindhoven
 • Je ontvangt het bedrag binnen 10 werkdagen op je rekening
Declareren via de SVB

Bij de salarisadministratie van je pgb komt best veel kijken. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan je daarbij helpen. Zij kunnen voor jou jouw zorgverleners betalen, de belasting regelen en namens jou declareren bij VGZbewuzt. Meer weten? Kijk op de website van de SVB of bel 030 - 264 82 00.

Heb je vragen over pgb verpleging en verzorging?

Bekijk de veelgestelde vragen over pgb