Wijzigingen in je VGZbewuzt zorgverzekering 2023

Je VGZbewuzt zorgverzekering voor 2023 staat weer klaar. Je kreeg de veranderingen al van ons in de bijlage van de mail over je nieuwe premie. Je kunt ze ook op deze pagina bekijken.

Zo vind je alles makkelijk op 1 plek. Dit zijn dezelfde veranderingen als in de bijlage 'Wijzigingsoverzicht' bij je mail. Staat er geen verandering bij voor zorg die je nodig hebt? Dan blijft alles zoals je gewend bent.

Wat verandert er in de basis- & aanvullende modules?

In het wijzigingsoverzicht (pdf) vind je alle veranderingen op een rij. 

Aanvullende veranderingen

Hieronder vind je een aantal aanvullende veranderingen voor 2023. Deze waren nog niet bekend bij het maken van het wijzigingsoverzicht.

 • In het wijzigingsoverzicht heb je kunnen lezen dat de minister van VWS van plan was om het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) aan te passen. En dat de gevolgen toen nog niet bekend waren. Nu is duidelijk dat er niets wijzigt in de regels. En dat vergoeding hetzelfde blijft voor 2023. Voor sommige geneesmiddelen geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage blijft € 250 per kalenderjaar. Je ziet of er een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze is op www.medicijnkosten.nl.

 • Apotheken leveren medicijnen soms in een medicijnrol als jouw arts dat nodig vindt. Dit is een rol van plastic zakjes. In ieder zakje zitten medicijnen. Op het zakje staat wanneer je de medicijnen moet innemen.

  Gebruik je een medicijnrol? Dan betaal je nu per medicijn de kosten voor het medicijn en de kosten voor de apotheek. Gebruik je bijvoorbeeld zes medicijnen? Dan betaal je voor de medicijnen en zes keer de kosten voor de apotheek.

  Vanaf 2023 brengt de apotheker voor de kosten voor de apotheek 1 bedrag per medicijnrol in rekening. En niet meer een bedrag per medicijn. De kosten voor het medicijn betaal je nog wel zoals nu. Je kunt een medicijnrol per week, twee weken, drie weken of vier weken ontvangen. Deze hebben elk een eigen prijs.

 • Vanaf 1 januari 2023 krijg je geen vergoeding meer voor vitamine D. Je kunt vitamine D voor een laag bedrag bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen.

  Gebruik je op recept vitamine D in combinatie met calcium of alendroninezuur? Dan moet je dit ook zelf betalen. Je kan ook overstappen op vitamine D. Hiervoor heb je geen recept nodig.

  Moet je tijdelijk een hoge dosis vitamine D gebruiken? Je kunt hiervoor alleen terecht bij de apotheek. En je hebt hiervoor een recept nodig van jouw (huis)arts. De kosten betaal je zelf.

  Gebruik vitamine D is belangrijk
  Het gebruik van vitamine D blijft nodig. Voor de volgende mensen is het zelfs erg belangrijk dat ze vitamine D gebruiken:

  • vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar
  • mensen die zwanger zijn
  • mensen die weinig buiten komen
  • kinderen tot 4 jaar
  • mensen met een donker huidtype

  Uitzondering
  Alfacalcidol, calcitriol en dihydrothachysterol worden in 2023 wel vergoed. Deze middelen worden gebruikt voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort.

 • De vergoeding van een aantal op maat gemaakte medicijnen (doorgeleverde apotheekbereidingen) vervalt.  Een aantal middelen wordt alleen nog vergoed voor kinderen tot 7 jaar.
 • Een hormoonspiraal is een anticonceptiemiddel. Vanaf 1 januari 2023 is het hormoonspiraal Levosert een voorkeursmedicijn. Dit betekent dat je hiervoor geen eigen risico betaalt. Je mag ook een ander hormoonspiraal kiezen, zoals Mirena. Hiervoor betaal je wel het eigen risico. Je kan dit met jouw arts bespreken. Jouw arts schrijft op het recept welk hormoonspiraal is gekozen. Deze wijziging geldt voor de basisverzekering.
 • De tarieven voor het pgb (persoonsgebonden budget) verpleging en verzorging wijzigen niet. Hieronder vind je de tarieven voor 2023:

  • Persoonlijke verzorging: € 39,63
  • Verpleging: € 59,08
  • Informele zorgverlener: € 24,12
 • Meer mensen kunnen preventieve voetzorg uit de basisverzekering krijgen. Je hebt al recht als je diabetes mellitus type 1 of 2 hebt. Vanaf 1 januari heb je ook recht als je een andere aandoening hebt of een medische behandeling krijgt met een hoger risico op voetulcera (voetzweren) door:

  • minder gevoel in voeten
  • een minder goede doorbloeding van de voeten
  • een kwetsbare huid soms samen met meer druk op de huid van de voeten.

  Heb je al eerder last gehad van voetzweren of een amputatie gehad? Of heb je een inactieve Charcot-voet of het eindstadium nierfalen. Of je hebt door nierdialyse een verhoogd risico op een (nieuwe) voetzweer. Dan kun je ook preventieve voetzorg krijgen uit de basisverzekering.

Waarom verandert de zorgverzekering?

De regering bepaalt wat er in de basisverzekering zit. En zorgverzekeraars wat er in de aanvullende verzekeringen zit.

Samen met de regering bekijken steeds hoe we de zorgverzekering goed en betaalbaar houden. En hoe iedereen er gebruik van kan maken, als het nodig is. Ook in de toekomst. Soms moeten we daarom iets veranderen. Er komen vergoedingen bij of er gaan vergoedingen af. En soms maken we iets makkelijker. Bijvoorbeeld door te zorgen dat meer zorgverleners een verwijzing kunnen geven. 

Wil je weten wat wij vergoeden in 2023? Bekijk dan alle vergoedingen

Natuurlijk kun je ook in 2023 op ons rekenen. Want daarvoor kies je VGZbewuzt, toch? 

Voorwaarden

Alle veranderingen hebben wij ook in de nieuwe voorwaarden gezet. Bekijk de voorwaarden voor 2023 vanaf 12 november op onze website.