Jouw VGZbewuzt zorgverzekering in 2023

Dinsdag 20 september was het Prinsjesdag. En maakte de overheid bekend wat er in de basisverzekering wordt vergoed. Wat de rekenpremie is en hoe hoog het eigen risico wordt. We leggen je graag uit wat dat voor jouw zorgverzekering betekent.

Het eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico is het bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Dat bedrag verandert niet en is in 2023 ook € 385.

De zorgtoeslag gaat omhoog

In 2023 gaat de zorgtoeslag omhoog naar maximaal € 145 per maand. De zorgtoeslag is verhoogd om mensen met een lager inkomen te helpen.

De zorgkosten in Nederland blijven stijgen

De overheid heeft de rekenpremie voor 2023 vastgesteld op € 137 euro per maand. Dit is € 11 euro per maand meer dan vorig jaar. Dit komt doordat de zorgkosten in Nederland blijven stijgen. Niet alleen de vraag naar zorg blijft toenemen, ook zijn de kosten voor bijvoorbeeld ziekenhuizen hoger door de inflatie. Denk maar aan uw eigen boodschappen en energierekening. Als de zorgkosten stijgen, stijgt ook de hoogte van uw premie.

Uiterlijk 12 november ontvang je jouw polis met de nieuwe premie

De rekenpremie is niet hetzelfde als de premie die je gaat betalen. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering.
Wij gaan de komende tijd de nieuwe premies berekenen. Natuurlijk doen we er alles aan om jouw premie zo laag mogelijk te houden. Daar kun je op rekenen. Als VGZbewuzt zijn wij een onderdeel van Coöperatie VGZ. En hebben wij dus geen winstoogmerk. We maken jouw premie uiterlijk op 12 november bekend. Je krijgt dan ook jouw polis voor volgend jaar.

Wijzigingen in de basisverzekering 2023

Vergoedingen NIPT

Tijdens de zwangerschap kun je verschillende tests laten doen. Zoals de NIPT. Heb je een medische indicatie? Dan vergoeden wij NIPT uit de basisverzekering. Vanaf 1 januari 2023 betaal je hier geen eigen risico meer voor. Heb je geen medische indicatie en wil je toch de NIPT doen? Dan betaal je tot 1 april 2023 zelf nog € 175. Vanaf 1 april 2023 wordt NIPT ook zonder medische indicatie vergoed en betaal je geen eigen risico.

Herstelzorg na corona verlengd

Heb je Corona gehad en nog steeds ernstige klachten? Dan kun je vergoedingen krijgen voor herstelzorg. Onder herstelzorg vallen fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie, logopedie en diëtiek. Deze zorg wordt vergoed tot 1 augustus 2023.

Vitamine D uit de basisverzekering

Je krijgt in 2023 geen vergoeding meer voor vitamine D uit de basisverzekering. Vitamine D kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Belangrijke momenten voor de zorgverzekering 2023


12 november 2022 - Uiterlijk 12 november maken wij de premie voor 2023 bekend. Wij sturen je een e-mail of brief met informatie over jouw nieuwe polis. Met een duidelijk wijzigingsoverzicht.

31 december 2022 - Je hebt tot en met deze datum de tijd om jouw basisverzekering op te zeggen.

31 januari 2023 - Je hebt tot en met deze datum de tijd om jouw basis en aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Of jouw huidige verzekering bij VGZbewuzt te wijzigen. Heb je bij jouw oude zorgverzekeraar opgezegd? Dan kun je uiterlijk deze datum een nieuwe basisverzekering afsluiten.

Betaal je eigen risico in delen

Denk je dat je het eigen risico in 2023 helemaal gaat gebruiken? Dan kan je ervoor kiezen je eigen risico in delen te betalen. Geef dat uiterlijk 31 januari aan ons door.

Dit krijg je ook bij VGZbewuzt

We zijn er voor iedereen die verzekerd wil zijn van goede zorg, maar niet meer wil betalen dan nodig is. Ook biedt VGZbewuzt je nog meer. Zoals een supersnelle app en een gratis tandongevallenverzekering bij je aanvullende zorgverzekering.

VGZbewuzt app

  • Supersnel declareren én altijd inzicht in je verbruikte zorg
  • Toegang tot digitale services om gezonder te leven
  • Stel dag en nacht je vraag via de app

Gratis tandongevallenverzekering

Heb je één van onze aanvullende verzekeringen? Dan krijg je daar gratis een tandongevallenverzekering bij!