Gezond met geld

Dame die kleding bekijkt in rek

Een goede gezondheid, dat vinden we allemaal belangrijk. Dat gaat over meer dan niet ziek zijn, of de juiste zorg krijgen. Ook geld speelt een rol bij gezondheid. Want geldzorgen kunnen invloed hebben op jouw gezondheid.

Huisartsen zien steeds meer patiënten in hun spreekkamer met klachten die te maken hebben met geldzorgen. Bijvoorbeeld doordat je slecht slaapt of gestrest bent. Of minder gezond eet dan je zou willen. Misschien stel je zorg wat langer uit omdat de rekening niet uitkomt. We helpen je graag met dit soort zorgen.

Hulp bij uw geldzaken

De energiekosten die stijgen. Boodschappen die duurder worden. In deze tijd maakt bijna iedereen zich wel eens zorgen om geldzaken. Onze partner Geldfit helpt jou om grip op je geld te krijgen. Bijvoorbeeld met advies en hulp bij het aanvragen van toeslagen. En ook wij zijn er natuurlijk voor jou. Wist je bijvoorbeeld dat je zonder extra kosten een rekening in delen kunt betalen?

 • Doe de korte online test bij Geldfit en kijk hoe jouw geldzaken ervoor staan. Je ziet snel welke stappen je kunt zetten. En welke hulp er is. Simpel en duidelijk. Er is ook altijd iemand die met je mee kan denken. De test of het telefoongesprek mag je ook anoniem doen.

  Ga naar de test of bel Geldfit

 • Verwacht je volgend jaar jouw eigen risico helemaal te gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je veel zorg nodig heeft? Betaal dan je eigen risico in 10 delen. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt 10 maanden €38,50 naast je premie. Toch niet alles verbruikt? Dan krijg je dat natuurlijk terug!

  Lees meer over gespreid betalen eigen risico

 • Heb je een aantal behandelingen met eigen risico nodig? En is er geen haast bij deze behandelingen? Bespreek dan met je zorgverlener(s) of je deze zorg in hetzelfde jaar kunt krijgen. Je betaalt dan alleen het eigen risico voor dat jaar. Zijn de behandelingen verspreid over 2 jaar? Dan kan het zijn dat je het eigen risico van 2 jaren betaalt. Doe dit alleen als jouw zorgverlener zegt dat het géén risico is voor uw gezondheid!

  Lees meer over het eigen risico

 • Loop je achter met het betalen van je premie? Of heb je hoge zorgkosten die je niet meteen kunt betalen? Laat de rekening dan niet liggen maar sluit een betalingsregeling af. Zo betaal je elke maand een deel. En voorkom je extra kosten. Voor de betalingsregeling betaal je niets extra. En het wordt ook niet geregistreerd buiten VGZ.

  Lees meer over het afsluiten van een betalingsregeling

In de spotlight: onbekende vergoedingen uit jouw basisverzekering

We brengen graag een paar vergoedingen onder de aandacht. Deze mogelijkheden zijn vaak wat minder bekend. Terwijl ze veel zorgen over geld kunnen voorkomen. 
 • Wist je dat de gewone tandartskosten van kinderen tot 18 jaar helemaal vergoed worden? Je hoeft hiervoor geen extra verzekering af te sluiten. En je betaalt ook geen eigen risico voor kinderen tot 18. Dus laat geld een gezond gebit niet in de weg staan. Door nu goed voor het gebit te zorgen, voorkom je vaak problemen als je kinderen ouder zijn.

  Heeft jouw kind een beugel nodig? Die kosten worden niet uit de basisverzekering vergoed. Kijk dan voor het nieuwe jaar welke aanvullende verzekering goed past voor jouw situatie.

  Lees meer over de vergoeding van tandarts en mondzorg tot 18 jaar

 • We begrijpen dat stoppen met roken echt niet makkelijk is. Zeker als je zorgen of spanningen hebt. Toch is het de moeite waard. Want als het lukt om te stoppen met roken levert dat jou zoveel op! Je zult het meteen in je portemonnee merken natuurlijk. Maar je wordt ook snel fitter. Je krijgt meer energie in je lichaam. En je krijgt meer ruimte in je hoofd. Zo kun je de schouders nog beter onder lastige situaties zetten. In oktober krijg je nog eens extra steun omdat het Stoptober is. Dan stoppen veel mensen tegelijk met roken. Dus gun het jezelf, en kijk welke hulp je hierbij vergoed krijgt.

  Bekijk hier de vergoeding uit de basisverzekering

 • Wij vinden het belangrijk dat zorgkosten zinvol zijn. Werken 2 medicijnen hetzelfde? En is er een (groot) prijsverschil? Dan hebben wij een voorkeur voor het goedkoopste medicijn. Voor jouw gezondheid maakt het geen verschil. Voor jouw portemonnee wel: je betaalt namelijk geen eigen risico voor deze voorkeursmedicijnen. Dus krijg je van je apotheek een ander merk dan je gewend was? Dan is het voordeel voor jou!

  Lees meer over het voorkeursbeleid medicijnen

 • VGZ heeft met een groot aantal gemeenten afspraken gemaakt over een zorgverzekering voor lagere inkomens. Door deze afspraken heb je meer zekerheid. Bijvoorbeeld dat je geen onverwachte rekeningen krijgt. En sommige gemeenten betalen ook mee. Wil je weten of dit iets voor jou is? Kijk dan of jouw gemeente is aangesloten bij deze verzekering. Is dat zo? Vul dan de stappen van de aanvraag in. De voorwaarden van jouw gemeente zie je nadat je deze stappen ingevuld hebt. De aanvraag is pas definitief als je die verstuurd.

  Naar het VGZ Gemeentepakket

Gezond leven, dat doen we samen

Gezond leven vraagt soms best wat aandacht en tijd. Zeker als je alles zelf uit moet zoeken. Daarom zetten we graag wat tips en ondersteuning voor jou op een rij.

 • Als je moe bent is het vaak lastiger om dingen op te lossen. Of om hulp te vragen. Een gezond gewicht helpt om energie te hebben. Kijk daarom eens of het dieetadvies uit de basisverzekering iets voor jou is. Of dat het mogelijk is de hulp van een leefstijlcoach te gebruiken met de gecombineerde leefstijlinterventie. Dat is een leefstijlprogramma voor mensen vanaf 18 jaar met overgewicht of obesitas. Want je hoeft het echt niet alleen te doen!

 • Mindfulness helpt je om relaxter te zijn, ook als niet alles makkelijk gaat. Je kunt de Mindfulness coach app van VGZ nu gratis gebruiken. Echt de moeite waard om uit te proberen wat mindfulness voor jou kan doen!