Huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

Misschien is je eerste reactie: meteen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis! Begrijpelijk. Maar in de meeste gevallen kun je gewoon terecht bij jouw huisarts.

Naar de huisarts of het ziekenhuis?

Uw huisarts is meestal uw eerste aanspreekpunt bij gezondsheidsklachten. De video hieronder legt uit wanneer u naar de huisarts gaat en wanneer naar het ziekenhuis.

Jouw huisarts kan je in 90% van de gevallen verder helpen!

Jouw huisarts is breed opgeleid en weet veel van veelvoorkomende ziektebeelden en klachten. Hij kan daarom goed inschatten of hij jou zelf kan helpen. Of dat je beter naar een specialist kunt gaan. Bel daarom altijd eerst je huisarts. Heeft het echt spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen. 

Avond of weekend? Naar de huisartsenpost

Is het avond of weekend? En kan het niet wachten? Dan kun je bij de huisartsenpost terecht. Tip: bel eerst even. Dan kun je onnodige bezoekjes voorkomen. Wees gerust, als dat nodig is word je doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.

Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp

Denk je dat iemand in jouw omgeving of jijzelf in een acute levensbedreigende situatie verkeert? Bel dan 112. Er komt dan gelijk een ambulance. Maar als het nodig is ook politie en brandweer. Je hebt geen beltegoed nodig om dit nummer te kunnen bellen.
Zorg bij jouw huisarts kost je het minst
Voor zorg op de spoedeisende hulp betaal je eigen risico. Hierdoor kan een bezoekje aan de spoedeisende hulp je al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor zorg door jouw huisarts of de huisartsenpost betaal je geen eigen risico.