Tarieven bij zorgverleners zonder contract

Zorgverlener zonder contract?
duidelijkheid over uw vergoeding


Je bent altijd helemaal vrij om zelf jouw zorgverlener te kiezen. Alleen kan jouw keuze gevolgen hebben voor de vergoeding. Op deze pagina leggen wij uit hoe dat werkt voor zorg uit de basisverzekering.
 

Vergoeding bij VGZbewuzt Basisverzekering

Hieronder zie je de vergoeding van de VGZbewuzt Basisverzekering.

Het kan dat je nog eigen risico of een eigen bijdrage betaalt.

Zorgverleners met contract

100 % vergoedvergoeding bij zorgverleners met contract

Zorgverleners zonder contract

65% vergoed vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig. Bijvoorbeeld als je met spoed naar het ziekenhuis moet.

Vergoedingen aanvullende bundels

Misschien vraag je je nu af: hoe is dit geregeld bij de aanvullende bundels? Is daar ook sprake afspraken met zorgverleners?

Ook bij de aanvullende bundels maken wij meestal afspraken over de zorg. Welke afspraken dat zijn en met welke zorgverleners dat is, vind je bij de vergoedingen.

Veelgestelde vragen

  • Wij maken met zorgverleners afspraken over het tarief voor bepaalde zorg. Bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis. Van alle afgesproken tarieven voor bepaalde zorg, nemen we het gemiddelde. Dat noemen we het gemiddeld gecontracteerd tarief.
  • Naast het gemiddeld gecontracteerd tarief is er het wettelijk of Wmg-tarief. Dat tarief bepaalt de overheid voor een soort zorg. Is er voor bepaalde zorg een wettelijk of Wmg-tarief? Dan vergoeden wij tot maximaal 60% van dat tarief.
  • Wil je precies weten wat wij maximaal vergoeden bij zorgverleners zonder contract? Je vindt de maximale vergoedingen in de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders. De lijst kun je hier vinden.

  • Je behandeling loopt door
    Je mag een behandeling voor een aandoening die doorloopt in het nieuwe jaar afmaken bij jouw zorgverlener. Je betaalt voor deze doorlopende behandeling geen eigen bijdrage omdat jouw zorgverlener geen contract meer met ons heeft.

    We vergoeden een doorlopende behandeling nog maximaal één kalenderjaar. Voor sommige aandoeningen is een maximum aantal behandelingen of een maximum behandelduur (bijvoorbeeld fysiotherapie).

    Heb je het eigen risico van 2023 niet gebruikt? Dan betaal je mogelijk wel eigen risico.

    Je start een nieuwe behandeling
    Heb je een behandeling nodig voor een nieuwe of andere aandoening? Dan heb je natuurlijk de vrijheid om bij jouw zorgverlener te blijven. Houd er wel rekening mee dat je dan een deel van de kosten zelf moet betalen. Bovendien moet je de nota eerst zelf voorschieten voordat je van ons een vergoeding krijgt.

    Wil je dit niet? Kijk dan in de Zorgzoeker voor een zorgverlener met een contract bij jou in de buurt.
  • Loopt jouw behandeling volgend jaar door? Dan mag je jouw lopende behandeling afmaken. Je betaalt voor deze doorlopende behandeling geen eigen bijdrage omdat jouw zorgverlener geen contract meer met ons heeft. We vergoeden dit nog maximaal één kalenderjaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en paramedische zorg (let op een maximaal aantal behandelingen). Voor deze zorg betaal je eigen risico.

    Gaat het om een behandeling voor een andere of nieuwe aandoening? En hebben we geen contract meer met de zorgverlener? Dan krijg je de zorg voor deze nieuwe aandoening vergoed volgens de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Houd er rekening mee dat je dan een deel van de kosten zelf moet betalen.

    Wil je deze extra kosten niet? Kijk dan in de Zorgzoeker voor een zorgverlener met een contract bij jou in de buurt.
    Houd er rekening mee dat je bij een zorgverlener zonder contract de nota eerst zelf moet voorschieten. Wij vergoeden dan achteraf.

  • Ga je naar een zorgverlener zonder contract?
    Dan krijg je maximaal het bedrag dat in de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders staat.

    Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Maar ga je niet, omdat je het bedrag dat je zelf moet betalen te hoog vindt? Met andere woorden: ervaar je hinder (een hinderpaal) om naar een zorgverlener zonder contract te gaan?
    Dan kun je een beroep doen op de hardheidsclausule voor niet-gecontracteerde zorg. En kun je bij ons een aanvraag doen voor een hogere vergoeding.

    Neem contact met ons op om hier gebruik van te maken. Dit kan via ons klachtenformulier op de website of per brief. Meer informatie vind je op onze pagina Klachtenformulier. Geef aan waarom het bedrag dat je zelf moet betalen je tegenhoudt. En waarom je naar deze zorgverlener wil gaan. We proberen je dan binnen 14 dagen te vertellen of wij een hogere vergoeding kunnen geven.