Jouw VGZbewuzt zorgverzekering in 2024
Dinsdag 19 september was het Prinsjesdag. Maar wat heeft dit met
je zorgverzekering te maken? Dat leggen we je uit. Ook lees je hier
alles wat gaat veranderen rondom je zorgverzekering in 2024.
Bijvoorbeeld wat er in de basisverzekering zit en hoe hoog het eigen
risico wordt.
Wat heeft de overheid te maken met je zorgverzekering?

Wat is het solidariteitsbeginsel?

Wat verandert er aan jouw basisverzekering in 2024?

Veranderingen Prinsjesdag

De overheid bepaalt de meeste veranderingen in de zorgverzekering. Deze zijn op Prinsjesdag bekend gemaakt. Hier lees je wat de overheid bepaalt en wat er verandert in 2024:

 • De basisverzekering
  De overheid bepaalt wat er vergoed wordt vanuit basisverzekering. Dit zijn de opvallendste veranderingen:
  • Herstel na corona
   De vergoeding voor herstel na corona blijft ook in 2024 in de zorgverzekering. Lees meer over herstel na corona.
  • Valpreventie
   Een val is niet altijd te voorkomen. Met een speciaal beweegprogramma kun je deze kans wel verkleinen. In 2024 wordt er in sommige gevallen 1 beweegprogramma vergoed.
 • Het eigen risico
  Het verplicht eigen risico blijft in 2024 € 385 voor iedereen van 18 jaar en ouder.
 • De zorgtoeslag
  De zorgtoeslag gaat in 2024 omlaag. De maximale zorgtoeslag wordt € 127 per maand. In 2023 was er een eenmalige verhoging om iedereen tegemoet te komen in de hoge vaste lasten. De verhoging gaat er in 2024 af. Lees meer over de zorgtoeslag en hoe je die aanvraagt.
 • De rekenpremie
  De overheid verwacht dat de premie met gemiddeld € 12 per maand stijgt in 2024. De rekenpremie stijgt. Maar de rekenpremie is niet hetzelfde als de premie die je gaat betalen. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering. Lees meer over de premie.
Premie 2024

Natuurlijk doen we er alles aan om je premie zo laag mogelijk te houden. Daar kun je op rekenen. VGZbewuzt is namelijk een onderdeel van Coöperatie VGZ. En als coöperatie hebben wij geen winstoogmerk. We maken je premie voor 2024 uiterlijk op 12 november 2023 bekend. Je krijgt dan ook je polis voor 2024.

Belangrijke momenten voor de zorgverzekering 2024


19 september 2023 - Op dinsdag 19 september maakte de overheid, tijdens Prinsjesdag, de plannen voor 2024 bekend. Ook de plannen voor de zorgverzekering van 2024.

12 november 2023 - Uiterlijk 12 november maken wij de premie voor 2024 bekend. Wij sturen je een e-mail of brief met informatie over jouw nieuwe polis. Ook alles wat er verandert, vind je in die e-mail of brief. 

31 december 2023 - Je hebt tot en met deze datum de tijd om jouw basisverzekering op te zeggen.

31 januari 2024 - Je hebt tot en met deze datum de tijd om jouw basis en aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Of jouw huidige verzekering bij VGZbewuzt te wijzigen. Heb je bij jouw oude zorgverzekeraar opgezegd? Dan kun je uiterlijk 31 januari een nieuwe basisverzekering afsluiten.

Betaal je eigen risico in delen

Denk je dat je het eigen risico in 2024 helemaal gaat gebruiken? Dan kan je ervoor kiezen je eigen risico in delen te betalen. Geef dat uiterlijk 31 januari aan ons door.

Dit krijg je ook bij VGZbewuzt

We zijn er voor iedereen die verzekerd wil zijn van goede zorg, maar niet meer wil betalen dan nodig is. Maar biedt VGZbewuzt je nog meer. Zoals een supersnelle app en hulp met gezond leven.
VGZbewuzt app
 • Supersnel declareren én altijd inzicht in je verbruikte zorg
 • Toegang tot digitale services om gezonder te leven
 • Stel dag en nacht je vraag via de app
Minder stress en meer ontspanning

 • Praktische hulp om gezonder te leven
 • Online en op ieder moment aan de slag
 • Ontwikkeld door specialistische partners

 

Gezond leven

Maak gratis gebruik van de VGZ Mindfulness coach app. Met ruim 75 oefeningen zit er altijd wel iets bij dat bij jou past.